Lista: Här är senaste köp och sälj i den populära teknikfonden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Lista: Här är senaste köp och sälj i den populära teknikfonden

Lista:

Swedbank Robur Technology har genomgått ett förvaltarbyte, vilket inneburit förändringar i fondens portfölj. Här ger vi en överblick över de viktigaste förändringarna som skett i portföljen sedan den nya förvaltaren tog över rodret.

  • Swedbank Robur Technology är Sveriges tredje största fond med en genomsnittlig årlig avkastning på 25,8% de senaste tio åren.
  • Den tidigare fondförvaltaren Kristofer Barrett lämnade sin position tidigare i år och nu är det Christian Blink som styr fonden. Nejla-Selma Salkovic kommer även att börja som medförvaltare i början av juni.
  • Förvaltarbytet har inneburit flera förändringar i portföljen, med nya innehav och justeringar av befintliga aktier.

Swedbank Robur Technology är ingen obetydlig aktör på den svenska marknaden. Fonden är Sveriges tredje största, sett till förvaltat kapital, och har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 25,8% under det senaste decenniet.

Med dessa siffror i åtanke är det ingen överraskning att fonden är ett populärt val bland svenska sparare. Men som med alla aktivt förvaltade fonder, spelar fondförvaltaren en stor roll och nu har det skett ett förvaltarbyte i denna populära fond.

Nya aktier i portföljen

Den tidigare förvaltaren Kristofer Barrett har lämnat sin position och nu är det Christian Blink som styr fonden. Ett antal förändringar har redan skett i portföljen. Bland de nya innehaven syns Bentley Systems, Intel, Motorola Solutions och Netflix. Det största köpet, både sett till antal aktier och marknadsvärde, är det amerikanska IT-bolaget Intel.

Förändringar i befintliga innehav

Förutom de nya innehaven har även förvaltaren fyllt på i flera befintliga innehav, däribland Apple och Microsoft. Under mars månad köpte Blink 2,6 miljoner nya Apple-aktier, vilket innebär att fonden nu äger 5 miljoner aktier till ett marknadsvärde på cirka 9,2 miljarder kronor. Positionen i Microsoft utökades med 150 000 aktier och uppgår nu till hela 14,8 miljarder kronor skriver Morningstar.

Minskning av aktieinnehav

Det har även skett en omfattande minskning av innehaven. Största förändringen sett till antal aktier är i Taiwan Semiconductor Manufacturing, där positionen skalats av med 10 miljoner aktier. Trots detta utgör innehavet fortfarande 6,3% av fondens portfölj och är fondens fjärde största position. Även innehavet i NVIDIA har minskats, med en försäljning av 230 000 aktier.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta hålla ett öga på utvecklingen i Swedbank Robur Technology och hur förvaltarbytet påverkar fondens portfölj och prestation framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt