Musk: Aktieägarna har sagt ja till superlönen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Musk: Aktieägarna har sagt ja till superlönen

Musk:

Elon Musks jättelön står på dagordningen på elbilstillverkaren Teslas årsstämma på torsdagen. Redan inför stämman meddelar Musk att han med "bred marginal" har aktieägarnas stöd.

Det handlar om ett ersättningspaket, med aktuell aktiekurs värt omkring 500 miljarder kronor, som ägaren och vd:n Musk fick 2018. En domstol underkände senare paketet – varpå det blivit en fråga för aktieägarna.

Nu skriver Elon Musk på plattformen X att frågan om ersättningspaketet har fått det antal röster som krävs för att godkännas. Han uppger även att flytten av bolagets registrering från Delaware till Texas – där huvudkontoret ligger – har fått grönt ljus.

Musk hänvisar till två grafer med preliminära röstningsresultat. Där framgår att ersättningspaketet fått nära 1,4 miljoner ja-röster och Texasflytten omkring 2 miljoner, vilket med god marginal räcker.

Svenska småsparare

Aktieägarna hade till sent på onsdagen på sig att rösta.

Bland annat har svenska småsparare fått säga sitt om Musks jätteersättning. Nätbankerna Avanza och Nordnet har låtit kunder med Teslaaktier i portföljen få rösta.

– Min bild är att man vill vara med, för att rösta ja till det här stora paketet, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Avanza har drygt 75 000 kunder med aktier i Tesla och Nordnet har 59 000. Av Avanzas kunder valde 11 400 att rösta. Men motsvarande siffra för Nordnet är oklar.

Enligt Frida Bratt vill aktieägarna rösta ja till paketet bland annat på grund av rädsla för att Musk ska lämna om förslaget inte går igenom.

– Det kan uppstå en osäkerhet kring Musks framtida engagemang i bolaget. En del av den osäkerheten har vi redan sett i aktien, som pressats den senaste tiden.

"Ett chicken race"

Intresseorganisationen Aktiespararna hade inte stöttat ett ersättningspaket i den storleken, om samma sak hade hänt i ett svenskt bolag.

Organisationen håller med om att det finns en rädsla för att Musk ska lämna.

– Det går ju att se det lite som att Elon kör ett "chicken race" med aktieägarna: om ni inte röstar för, så drar jag, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

– Men den största förloraren på att värdet på Tesla rasar är Elon själv, vilket talar emot att han skulle dra.

Bland de tunga aktieägare som motsatt sig ersättningspaketet och sagt nej finns norska oljefonden.

Källa: Karin Rader/TT, Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt