Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Handla

Handla krypto utan kryptobörs – Investera säkert och enkelt med exponering via ISK och KF

Letar du efter det säkraste och enklaste sättet att investera i kryptovalutor? Då behöver du inte leta längre än börshandlade investeringsprodukter (ETP:er) för krypto! Låt oss undersöka närmare varför det sannolikt är ett säkrare, bekvämare och enklare alternativ för dig.

Vi befinner oss i en digital era där kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och andra digitala tillgångar är framtidens valutor och investeringsmöjligheter. Men att direktinvestera i kryptovalutor kan vara både komplicerat och riskfyllt, i synnerhet för nybörjaren. Men det finns en bra lösning – kryptoexponering via ditt ISK/KF.

I Sverige, inom traditionella investeringar som aktier och fonder, har Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) länge varit investerarens bästa vän. Kontoformerna erbjuder enkelhet, beskattningsmässiga fördelar och flexibilitet. Men visste du att du också kan använda ditt ISK/KF för att få exponering mot kryptovalutor?

Varför inte kombinera dessa fördelar men potentialen inom kryptovalutor?

Kryptoexponering – Fri från krascher och bedrägerier

De som har följ kryptorelaterade nyheter under de senaste åren har sett ett ökat antal bedrägerier och krascher som har skakat marknaden – inte minst kollapsen för Sam Bankman-Frieds FTX-kryptobörs. Det har medfört att många nyfikna investerare har valt att hålla sig borta från kryptomarknaderna, men via kryptoexponering kan man istället på ett säkert sätt investera i prisrörelserna i olika kryptovalutor.

Lösningen heter kryptoexponering vilket innebär att man investerar i börshandlade produkter (ETP:er) som följer upp- och nedgången i pris för olika kryptovalutor. Det innebär att du inte behöver söka dig till en renodlad kryptobörs för att själv köpa den underliggande kryptovalutan. Istället handlar du dessa krypto-ETP:er via nätmäklare som Avanza och Nordnet – precis som du handlar andra traditionella tillgångar.


De vanligaste produkterna för kryptoexponering är Bitcoin XBT och Ethereum XBT (eller XBTE för Euro-versionerna). XBT Provider är en pionjär inom denna typ av produkter och de påbörjade sin resa mot att erbjuda kryptoexponering för närmare 10 år sedan, som en del av CoinShares som är Europas största förvaltare av digital tillgångar.

Lägre personlig risk

Ytterligare en fördel är att du också sänker ditt risktagande. Att investera i rena kryptovalutor innebär vissa risker, så som att du blir hackad eller tappar bort din privata nyckel. Med KF eller ISK kan du helt undvika dessa risker då processen ser annorlunda ut och dina värdepapper skyddas via din mäklare. Du behöver alltså inte bry dig om att hålla koll på olika digitala plånböcker eller privata nycklar/lösenord, vilket gör investeringsformen säkrare och mer bekymmerslös.

Smidiga insättningar och uttag

Ett annat hinder för nyfikna investerare är överföringar knutna till direktinvesteirng i krypto. Exempelvis accepterar vissa svenska banker inte alls överföringar till och från rena kryptobörser, för att inte nämna arbetet som krävs för den manuella redovisningen där varje enskild kryptotransaktion behöver deklareras separat. Dessa hinder och besvär slipper man helt om man istället investerar i kryptoexponering via ISK och/eller KF.

Både KF och ISK erbjuder dessutom beskattningsmässiga fördelar vilket har gjort dessa mycket populära för svenska investerare. För dessa kontoformer behöver man inte redovisa varje enskild transaktion, utan betalar istället en årlig så kallad schablonskatt som baserat på det totala kontovärdet i din KF eller ISK.

Ytterligare en fördel är att du kan äga dina krypto-ETP:er från XBT Provider i samma portfölj som dina traditionella värdepapper som aktier eller fonder – vilket innebär att du slipper processen med ett separat konto specifikt för din kryptoexponering. Du sparar med andra ord såväl tid, pengar och din energi!

Allt på samma ställe – Smidig investering med en delad portfölj

Att kunna ha alla sina investeringar, oavsett om det rör sig om Bitcoin, aktier, obligationer, råvaror eller fonder, på ett och samma ställe erbjuder både praktiska och strategiska fördelar. När du använder ditt ISK eller KF till att investera i såväl krypto som vanliga tillgångar kan du skapa en lättöverskådlig investeringsportfölj som är enklare att hantera och övervaka.


Genom att ha alla dina värdepapper samlade på ett ställe kan du snabbt och enkelt få en överblick över hela din portfölj. Du kan då enkelt se hur dina olika investeringar utvecklas över tid och jämföra avkastning mellan olika tillgångsklasser för att göra justeringar vid behov. Det underlättar också om du vill (om)balansera din portfölj för att bibehålla rätt risknivå för din investeringsstrategi.

När du har alla dina tillgångar på samma konto kan du också enkelt öka eller minska din allokering mellan olika tillgångsslag. Exempelvis kan du sälja aktier och omedelbart få loss kapital som istället kan investeras i krypto-ETP:er från XBT Provider, eller vice versa, utan att behöva föra över kapital från olika konton eller plattformar. Just detta kan vara extra värdefullt under volatila perioder där tiden är knapp för att kunna tillvarata nya investeringsmöjligheter.


Annons. Krypto-ETP:er kan vara extremt volatila, med snabba prisfluktuationer, positiva eller negativa. Krypto-ETP:er är komplexa produkter som kan vara svåra att förstå och har en hög risk för kapitalförlust. Investering bör göras efter genomgång av det aktuella prospektet och informationsdokumentet, som finns tillgängliga tillsammans med ytterligare juridisk dokumentation på XBT Providers webbplats. Varje potentiell investerare måste fatta sitt eget välgrundade beslut i samband med en sådan investering (efter att ha sökt oberoende finansiell rådgivning om detta). Tidigare avkastning är inte nödvändigtvis en vägledning för framtida avkastning. Eventuella uppskattningar av framtida avkastning är baserade på antaganden som kanske inte realiseras.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt