Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Negativa

Negativa reaktioner trots starka rapporter hos bankerna

De svenska bankerna har nyligen levererat starka rapporter, men trots detta har reaktionerna överlag varit negativa. Analytiker Agnetha Jönsson vid Dagens industri pekar på flera faktorer som kan ligga bakom de nedpressade värderingarna.

Enligt Jönsson är det en kombination av faktorer som har lett till den rådande situationen. Oro för konjunkturen, lägre efterfrågan på krediter och sparare som rör sig mot högräntekonton har alla bidragit till sänkta förväntningar. Dessutom har det nyligen tillkommit oro för nya engångsskatter.

Osäkerhet och anpassning

Exakt varför värderingarna är så låga är svårt att fastslå, men Jönsson menar att en del av förklaringen kan ligga i den rådande osäkerheten. "Det var länge sedan bankerna verkade i en miljö med normala räntor och nu pågår anpassningen, vilket kan ta tid. Samtidigt är balansräkningarna starka och nästa år väntas utdelningar som ger direktavkastningar på mellan 7,5 och 9 procent", skriver hon.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Potentiella köplägen för optimistiska investerare

Oavsett orsakerna till de låga värderingarna, menar Jönsson att de nedpressade aktiekurserna kan innebära köplägen för mer optimistiskt lagda investerare. "Om vi får en mildare konjunkturnedgång framstår dagens aktiekurser som rena rean. I dagsläget är SEB, med större exponering mot företag och mindre mot bolån, vår favorit. Samtidigt lär aktierna utvecklas i samma riktning de närmaste månaderna – vilken som väljs är en smaksak", avslutar hon.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.