Nibe sänks av storbanken – "Prognoserna håller inte"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nibe sänks av storbanken – "Prognoserna håller inte"

Nibe

Värmeteknikbolaget Nibe har fått sin aktie sänkt till undervikt av Barclays som ifrågasätter bolagets framtidsprognoser. Enligt Barclays stämmer Nibes förväntningar om efterfrågan och marginaler inte överens med den aktuella marknadsutvecklingen.

  • Barclays sänker Nibes aktie till undervikt.
  • Prognoser om efterfrågan och marginaler ifrågasätts.
  • Nibes aktie faller med nära 5 procent.

Försvagad efterfrågan och lagerproblem

Enligt Barclays analys, rapporterad av Dagens industri, håller inte Nibes prognoser för den framtida utvecklingen. Nibe hade i sin senaste rapport förutspått en gradvis förbättring av efterfrågan under andra halvåret samt att marginalerna skulle normaliseras under 2025. Barclays finner dock inte stöd för dessa förväntningar när de jämför med utvecklingen hos Nibes konkurrenter.

Barclays pekar på ny data som visar att efterfrågan inte återhämtar sig i den takt som Nibe förväntat sig, med undantag för ett fåtal regioner. I Tyskland, en av Nibes viktigaste marknader, verkar efterfrågan ha stagnerat. Dessutom menar Barclays att lagerjusteringarna inte kommer att bli klara förrän under första halvåret 2025, medan Nibe hade förväntningar om att detta skulle vara klart redan under andra kvartalet 2023.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Reviderade prognoser och aktiefall

Barclays prognoser ligger 25 procent lägre än konsensus vad gäller Nibes rörelseresultat både för andra kvartalet och för 2025. Ny riktkurs för Nibes aktie sätts till 34 kronor, jämfört med tidigare 45 kronor, vilket motsvarar en nedsida på 36 procent från nuvarande nivåer.

Som ett resultat av den sänkta rekommendationen faller Nibes aktie kraftigt. Vid senaste stängning var aktien ner 4,9 procent och handlades till 53,22 kronor.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen kring Nibe och andra aktörer inom värmetekniksektorn för att ge våra läsare de senaste uppdateringarna och analyserna.

Börskollen om NIBE Industrier

NIBE Industrier är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern NIBE B på Large Cap. NIBE Industrier verkar inom sektorn Industri och aktien har 116544 st ägare hos Avanza samt 19508 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Nibe Industrier är ett företag inom industrisektorn som specialiserar sig på värmelösningar och energieffektivitet. Företaget är uppdelat i flera affärsområden, där varje dotterbolag har sin egen specialiserade expertis. Deras kundbas är global, med en stor närvaro i Norden, Europa och Nordamerika. Produkterna är främst avsedda för företag och stora institutioner, men de erbjuder även lösningar för privatpersoner. Företagets huvudkontor ligger i Markaryd.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om NIBE Industrier, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt