Ber ägarna om dryg miljard – slaktas på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ber ägarna om dryg miljard – slaktas på börsen

Ber

Marbodal- och HTH-ägaren Nobia kollapsar på Stockholmsbörsen. Kursslakten kommer efter besked om att kökstillverkaren ska genomföra en nyemission på 1,25 miljarder kronor, med företrädesrätt för befintliga aktieägare.

Vid lunchtid har Nobia-aktien tappat nästan 30 procent av sitt värde. Det innebär en kursnedgång på drygt 60 procent på tolv månader.

Den riktade emissionen, som ska upp för beslut på en extrastämma den 26 mars, är fullt garanterad av storägarna Nordstjernan, If Skadeförsäkring och Fjärde AP-fonden, skriver Nobia i ett pressmeddelande.

Ändrade lånevillkor

Bolaget – med varumärken som Marbodal och HTH i portföljen – har också gjort upp med sina långivare om ändrade villkor och löptider för ett kreditavtal på fem miljarder.

"Syftet med företrädesemissionen är att finansiera återstående investeringar för Jönköpingsfabriken och att stärka balansräkningen för att ge operativ och finansiell flexibilitet", skriver bolaget.

Beskedet kommer i samband med ett bokslut där Nobia ställer in utdelningen i år, redovisar ett oväntat stort försäljningsbakslag och flaggar för en fortsatt utmanande marknad kommande kvartal.

Nobias nettoförsäljning för fjärde kvartalet i fjol föll till 3,05 miljarder kronor från 3,78 miljarder motsvarande period året innan. Nedgången var oväntat stort, analytiker hade räknat med 3,24 miljarder, enligt Bloomberg.

Säljer tillgångar

Rörelseresultatet för kvartalet blev en förlust på 75 miljoner kronor, vilket var ungefär en dubbelt så stor förlust som väntat.

Nobia har enligt sin webbsajt 2 600 anställda i Norden och lika många i Storbritannien.

Inför beskedet om nyemissionen har Nobia gjort upp om att sälja tillgångar i både Nederländerna och Österrike för att stärka den finansiella ställningen och fokusera på kärnverksamheten.

Källa: Joakim Goksör/TT, Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nobia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nobia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt