Nordea: Lönsamhetsutmaningar väntar Axfood efter storaffären
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nordea: Lönsamhetsutmaningar väntar Axfood efter storaffären

Nordea:

Nordea uttrycker oro över Axfoods lönsamhet efter förvärvet av City Gross för två miljarder kronor. Banken menar att den tuffa konkurrensen från Ica och Lidl kan göra det svårt för Axfood att stärka City Gross' ekonomiska resultat.

  • Nordea skeptisk till Axfoods förvärv av City Gross.
  • City Gross har förlorat marknadsandelar till Ica Maxi.
  • Axfoods marginaler förväntas påverkas negativt på kort sikt.

City Gross' svaga prestationer

Nordea rapporterar att City Gross har haft en betydande underprestation de senaste åren. Den tidigare stormarknadskedjan har förlorat marknadsandelar, särskilt till konkurrerande Ica Maxi. Denna trend har väckt oro över hur lönsamt Axfoods senaste förvärv kan bli på sikt.

Priskonkurrens pressar lönsamheten

I en kommentar säger Nordea: "Vi tror att det kan bli svårt att höja lönsamheten väsentligt i City Gross på grund av tuff priskonkurrens från Ica och Lidl." Banken har därmed en säljrekommendation på Axfood. Den hårda konkurrensen på dagligvarumarknaden försvårar möjligheterna att förbättra City Gross' ekonomiska resultat.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Justering av vinstestimat

Sammantaget bedömer Nordea att affären kommer att påverka Axfoods marginaler negativt på kort sikt. Banken sänker sina vinstestimat för 2025-2025 med 1 procent, men höjer dem med samma procent för 2026. Detta indikerar en viss optimism på längre sikt, men också en erkännande av de omedelbara utmaningarna.

Axfoods aktie föll med 0,4 procent efter Nordeas bedömning. Vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen noga för att se hur Axfood hanterar den tuffa konkurrensen och om de kan vända City Gross' prestationer till det bättre.

Börskollen om Axfood

Axfood är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern AXFO på Large Cap. Axfood verkar inom sektorn Dagligvaror och aktien har 84924 st ägare hos Avanza samt 11320 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Axfood är ett företag som arbetar inom livsmedelsbranschen. De är specialiserade på både detaljhandel och grossisthandel, och inom koncernen finns flera välkända livsmedelskedjor, såsom Hemköp, Willys och PrisXtra. Dessutom bedriver företaget grossistverksamhet genom Dagab och Axfood Närlivs. För närvarande kommer majoriteten av deras försäljning från den svenska marknaden. Företagets huvudkontor är beläget i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Axfood, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt