Norska byggjättens dystra framtidsprognos för skandinaviska marknaden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Norska byggjättens dystra framtidsprognos för skandinaviska marknaden

Norska

Norska byggjätten Veidekke förutspår en minskad aktivitet inom bygg- och infrastruktursektorn på de skandinaviska entreprenadmarknaderna de kommande två åren. Enligt ett pressmeddelande förväntas den totala aktiviteten sjunka med 9 procent under 2024 och ytterligare 2 procent under 2025. Det primära sänket är byggsektorn, medan infrastrukturmarknaden väntas bibehålla sin positiva utveckling.

  • Veidekke förutspår en minskning av aktiviteten inom bygg- och infrastruktursektorn på de skandinaviska marknaderna de närmaste två åren.
  • Byggsektorns produktion väntas bli -16% under 2024, medan infrastrukturmarknaden väntas växa med 4% under samma period.
  • Veidekke ser en stabilisering av kostnadsinflation och en återgång till normala energipriser.

Nedgång inom byggsektorn

Byggsektorn väntas vara det största sänket för aktiviteten inom den skandinaviska entreprenadmarknaden. Trots en något bättre utveckling än väntat under 2023, med en minskning på 8 procent jämfört med Veidekkes tidigare prognos på 13 procent, förutspår bolaget en tuffare situation framöver. Prognosen för 2024 har reviderats till en minskning på 16 procent, från tidigare -13 procent.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Positiv utveckling inom infrastrukturmarknaden

Trots utmaningarna inom byggsektorn ses en ljusare bild för infrastrukturmarknaden. Prognosen för 2024 har justerats upp till 4 procent, från tidigare 3 procent. Trots en förväntad inplaning 2025, sker detta från en rekordhög aktivitetsnivå.

Veidekke betonar att en av de största förändringarna sedan förra rapporten är en stabilisering av kostnadsinflationen. Energipriserna har återgått till normala nivåer och byggkostnadsinflationen är tillbaka på "historiskt välkända nivåer".

På Börskollen följer vi Veidekkes framtidsspaningar med stort intresse och kommer att hålla våra läsare uppdaterade om eventuella förändringar och utvecklingar på de skandinaviska entreprenadmarknaderna.

Börskollen om Veidekke

Veidekke är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Norge och handlas med tickern VEI på Oslo Bors. Veidekke verkar inom sektorn Industri och aktien har 1158 st ägare hos Avanza samt 4487 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Veidekke är ett bygg- och fastighetsbolag inriktade mot affärsområdena anläggning, bygg och bostad. Idag erbjuder bolaget tjänster inom vägunderhåll, VA-lösningar, samt industribyggnation. Inom sektorerna bygg och bostad fokuserar bolaget på nyproduktion och renovering, samt förvärv och utveckling av fastigheter. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro på den skandinaviska marknaden. Bolaget grundades 1936 och har sitt huvudkontor i Oslo.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Veidekke, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Veidekke

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Veidekke

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt