Nu blir hantverkare och städhjälp billigare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Nu blir hantverkare och städhjälp billigare

Nu

Nästa vecka höjs taket för rut- och rotavdrag. För den som vill maxa skatteavdraget finns det en rad saker att hålla koll på. – De flesta tror att avdragen endast gynnar rika personer som äger sina bostäder, säger sparekonomen Arturo Arques på Swedbank.

Höjningen, som träder i kraft den 1 juli, innebär att taket för rot-avdraget höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Nytt är också att taken för rut- och rotavdraget separeras.

Det innebär att det går att köpa skattemässigt avdragsbara rut-tjänster för 75 000 under ett kalenderår och lika mycket rot, alltså sammanlagt 150 000 kronor. I dag finns ett gemensamt tak på 75 000 kronor.

– Skatteavdraget har tidigare införts för att minska svartarbete i tjänstesektorn samtidigt som man underlättar för hushåll som vill använda sig av de här tjänsterna, säger Arques.

Avdrag för miljarder

Den senaste tiden har hushållen drabbats hårt ekonomiskt. Köpkraften har fallit och konsumenter har hållit hårdare i plånboken, vilket har varit en av regeringens förklaringar till ändringen av avdraget.

– Vi har inte anlitat snickare i samma utsträckning som tidigare, och inte heller gått till kemtvätten och skräddaren. Eftersom det är ganska personalintensiva verksamheten drabbas även sysselsättningen hårt.

I fjol gjorde hushållen sammantaget rotavdrag på 11,7 miljarder kronor. När regeringens förslag nu blir verklighet räknar man med att skatteintäkterna minskar med 960 miljoner kronor under 2024.

Används av pensionärer

– Med det sagt är det inte billigt för staten, säger Arques och understryker att avdragen kritiserats som en dyr subvention till rika personer:

– Om man tittar vilka som gör mest skatteavdrag så stämmer det delvis att rika personer gynnas, men om man tittar på hur stor andel av inkomsten som används för avdragen kan vi se att pensionärer också använder det mycket.

Fakta: Fem tips inför höjningen

För det första måste du ha betalat in skatt som överstiger beloppet som de vill dra reduktion mot. Du kan aldrig göra avdrag för mer än vad du har betalat i skatt. Har du en låg eller måttlig inkomst och köper väldigt mycket ruttjänster, är det viktigt att hålla koll på.

.

Avdragen gäller inte per hushåll men person och kalenderår. Består hushållet av två personer som betalar skatt så kan man tillsammans göra dubbelt så mycket avdrag. Man kan också fördela ut de här tjänsterna på olika år och kanske inte göra alla renoveringar under samma år.

.

Som konsument gäller det alltid att anlita en firma som har F-skattsedel. Det gäller oavsett rot- eller rutavdrag. Här är det viktigt att välja en seriös firma och kolla upp att de har momsredovisning. Det är nämligen företaget som ska rapportera in till Skatteverket.

.

När det gäller rot så måste du äga din bostad och bo minst delvis i bostaden. Det innebär att det även finns möjlighet att göra avdrag även för fritidshus.

.

Man har stegvis lagt till tjänster i rutavdraget. I dag kan man göra avdrag för tvätt, skräddare, fönsterputs och it-tjänster. Det kan gälla problem med internet eller service om din dator pajar. Det kan vara bra att veta för personer som tror att avdraget endast gäller personer med mycket pengar som köpt sina bostäder.

Källa: Arturo Arques, sparekonom på Swedbank

Källa: Cornelia Mikaelsson / TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt