Nu kan du köpa Björn Borgs gamla racket
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nu kan du köpa Björn Borgs gamla racket

Nu

Sugen på att äga ett av de tennisracketar som togs fram för Björn Borgs räkning? Auktionsfirman Bukowskis auktionerar just nu nio olika varianter.

För tennispubliken på 70- och 80-talet blev det en klassisk syn på tennisbanorna världen över: Björn Borg med sitt hårband, randiga Fila-tröja och träracket från märket Donnay.

Just sådana Donnay-modeller går nu under klubban hos auktionsfirman Bukowskis.

Det ska påpekas att de nio racketarna inte kommer från Borg själv utan har tillhört hans legendariske tränare Lennart Bergelin, som i sin tur efterlämnade dem till sin son. Inget av racketarna var heller med vid exempelvis någon av Borgs fem Wimbledonsegrar eller när han vann Franska mästerskapen.

– Man kan inte säga att det är racketar som Björn använt i specifika turneringar eller matcher, däremot att de här togs fram specifikt när det gäller Björns önskemål om vikt och utseende på racket. Dessa modeller har inte funnits att köpa och det är det som gör dem så intressanta för samlare, säger Marcus Kinge, specialist på Bukowskis.

Stuckit iväg

Under tisdagseftermiddagen var det racket som stuckit iväg mest i budgivningen ett Fila med klassiskt lädergrepp. Högsta bud låg då på 30 000 kronor vilket kan jämföras med utropspriset på 18 000.

Att just detta racket i nuläget har högsta bud har sin förklaring, påpekar Marcus Kinge.

Björn Borg spelade som bekant i Fila-kläder, men 1977 försökte företaget övertyga svensken att lämna Donnay och även börja spela med ett racket från dem.

– Det var dock något han aldrig gjorde, så det här racket är väldigt unikt, påpekar Marcus Kinge.

Vinnande bud

Internationellt sett är auktioner med sportprylar inte alls ovanligt och kan inbringa jättesummor. Ett matchanvänt linne tillhörande basketstjärnan Michael Jordan har till exempel gått för 10,1 miljoner dollar medan Diego Maradonas matchtröja från den beryktade VM-matchen mot England 1986 hade ett vinnande bud på 19,3 miljoner dollar.

Även från svenskt håll kan det bli en växande marknad, bedömer Marcus Kinge. Sedan tidigare har Bukowskis auktionerat ut en overall tillhörandes racingföraren Ronnie Petersson och en matchtröja tillhörandes Zlatan Ibrahimovic.

– Vi ser en ökad efterfrågan, inte bara på sportföremål utan även tillhörandes rock- och musikartister, säger Marcus Kinge.

Auktionen avslutas nu på söndag.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Björn Borg

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Björn Borg

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt