Nvidias vd nu bland världens rikaste personer – här är hela listan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Nvidias vd nu bland världens rikaste personer – här är hela listan

Nvidias

Nvidias vd och grundare Jensen Huang har tagit sig in på topp 15-listan över världens rikaste personer. Detta som en följd av den fantastiska börsresa chipbolaget gjort senaste året. Vilka mer har tillräckligt stor förmögenhet? Vi har hela listan.

Löpande presenterar den amerikanska affärstidningen Forbes en lista över världens dollarmiljardärer. Den som ligger etta på listan är världens rikaste människa, mätt i hur stor ekonomisk förmögenhet personen har.

Huang tar plats på listan

Först och främst kan man konstatera att Jen-Hsun "Jensen" Huang, taiwanesisk-amerikansk entreprenör och affärsman, nu kvalat in bland världens 15 rikaste personer. Detta efter den makalösa börsresa som Nvidia gjort under de senaste åren där de stundvis har tagit sig förbi både Apple och Microsoft som världens högst värderade börsnoterade företag.

Han medgrundade grafikprocessor-företaget Nvidia 1993, är fortsatt dess ordförande och VD samt äger ca 3 procent av företagets aktier. Huang tog examen vid Oregon State University innan han flyttade till Kalifornien där han tog examen vid Stanford University. Det var också för att passa in en amerikansk kontext som han som barn bytte namn till "Jensen", en amerikansk variant på hans egentliga efternamn Jen-Hsun.

Huang hamnar på plats nummer 15.

Musk rikast av alla

Nummer ett på listan är dock Elon Musk, född 1971, uppväxt i Sydafrika men bor idag i USA. Han är mest känd som grundare av Tesla, en av världens ledande tillverkare av elektriska fordon, och rymdföretaget SpaceX. Som en enormt framstående entreprenör i teknikbranschen har Elon Musk vid flera tillfällen toppat listan som världens rikaste person.

Musk har också varit involverad i flera andra företag inom teknikbranschen, inklusive Paypal, och 2022 blev det klart att han blev ny ägare av Twitter (numera X). Hans framstående roller och innovation har gjort att han lyckats tjäna miljardbelopp. Många av Musks företag har fokuserat på att lösa globala problem, som klimatförändringar och begränsningar i rymdutforskning: Tesla tillverkar elbilar som minskar koldioxidutsläppen, SpaceX arbetar med att låta vanliga människor uppleva rymden och har som mål att ta människor till planeten Mars.

Lyxvarumagnast rikaste europén

Precis som Musk har lyxvarumagnaten Bernard Arnault länge legat i toppen av listan. Nu hamnar han på tredje plats precis efter Jeff Bezos och blir därmed högste europé på listan.

Bernard Arnault är den största ägaren i världens ledande lyxvaruimperium, LVMH.

Han började sin yrkesbana som ingenjör på sin fars byggföretag, Ferret-Savinel, där han efter några år blev utnämnd till VD, 1978. I mitten av 1980-talet förvärvade han en företagsgrupp som ägde bland annat varumärket Christian Dior.

I slutet av 80-talet blev han en viktig del i sammanslagningen av Louis Vitton och Moët Hennessy till LVMH. LVMH omfattar idag många olika varumärken inom bland annat kläder, parfym och viner. Att LVMH:s aktie stigit är en bidragande faktor till Arnaults växande förmögenhet.

Hela listan:

Plats Namn Förmögenhet (miljarder usd) Ålder Engagemang Land
1 Elon Musk 213 52 Tesla, SpaceX, X etc USA
2 Jeff Bezos 203 60 Amazon USA
3 Bernard Arnault (med familj) 197 75 LVMH Frankrike
4 Mark Zuckerberg 175 40 Meta USA
5 Larry Ellison 171 79 Oracle USA
6 Larry Page 148 51 Alphabet (Google) USA
7 Sergey Brin 142 50 Alphabet (Google) USA
8 Warren Buffett 129 93 Berkshire Hathaway USA
9 Bill Gates 134 68 Microsoft USA
10 Steve Ballmer 131 68 Microsoft USA
11 Mukesh Ambani 114 67 Blandat Indien
12 Amancio Ortega 114 88 Zara Spanien
13 Michael Bloomberg 106 82 Bloomberg USA
14 Michael Dell 105 59 Dell Technologies USA
15 Jensen Huang 104 61 Nvidia USA
Uppdaterad: 2024-06-25. Källa: Forbes.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt