Ny klimatlag kan få bränslepriser att skena – skräckscenario över 40 kronor per liter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Ny klimatlag kan få bränslepriser att skena – skräckscenario över 40 kronor per liter

Ny

En ny klimatlag i EU, känd som ETS2, kan leda till kraftigt ökade priser på bensin och diesel från och med 2027. Tidigare löften om pristak ifrågasätts nu, och det finns farhågor om att priserna kan nå upp till 40 kronor per liter. EU-parlamentariker uttrycker både oro och ansvarstagande inför de kommande förändringarna, skriver Carup.

  • Nya EU-lagen ETS2 kan höja bränslepriserna avsevärt.
  • Pristaket på 45 euro per ton CO2 kan vara ohållbart.
  • Bränslepriser på upp till 40 kronor per liter befaras.

ETS2 och dess påverkan

Den nya klimatlagen, ETS2, som stiftades 2023, innebär att EU från och med 2027 kommer att börja prissätta koldioxidutsläpp från vägtransport och byggnader. Målet med systemet är att drivmedelsbolag ska betala för de utsläpp deras produkter orsakar, vilket förväntas leda till bättre kontroll över utsläppen.

Vid lagens införande lovade EU-lagstiftarna att det skulle finnas ett pristak på 45 euro per ton CO2, motsvarande cirka 526 kronor. Men nu uttrycker EU-parlamentariker Peter Liese tvivel om att denna gräns kommer att kunna hållas, med hänvisning till motgångar inom både mobilitet och byggnader.

Framtida prisutveckling

Priserna på utsläppsrätter styrs av tillgång och efterfrågan. Om utsläppen inte minskar som planerat, kommer efterfrågan på utsläppsrätter att öka, vilket i sin tur driver upp priserna. Enligt Euractiv har EU inte räknat med att utsläppsminskningarna skulle vara så små som de har visat sig vara hittills.

Peter Liese betonar vikten av att undvika detta scenario och ser det som en gemensam uppgift för EU. Kritiken mot ETS2 har även kommit från andra håll. Bränsleupprorets talesperson, Peder Blohm Bokenhielm, varnade redan i mars för att bränslepriserna kan stiga avsevärt och nämnde att priserna kan nå upp till 40 kronor per liter under 2027-2028, fortsätter Carup.

Osäker framtid

Exakt hur mycket priserna på bensin och diesel kommer att höjas på grund av ETS2 är osäkert. Den tyska EU-parlamentarikern Tiemo Wölken delar dock Peder Blohm Bokenhielms oro och påpekar att 45 euro inte är en strikt gräns, utan snarare en mjuk broms. Han hänvisar till studier som visar att priset kan stiga mot 200 euro per ton CO2, avslutar Carup.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen kring ETS2 och hur det påverkar våra svenska bränslepriser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt