Nya EU-tullar kan slå hårt mot Volvo Cars – men därför är analytiker fortsatt positiv till aktien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nya EU-tullar kan slå hårt mot Volvo Cars – men därför är analytiker fortsatt positiv till aktien

Nya

EU:s nya tullar på kinesiska elbilar kan påverka Volvo Cars rörelseresultat negativt i år. Trots detta behåller Handelsbanken en positiv syn på aktien, med hänvisning till bolagets potential inom elbilssektorn. Analytikern Hampus Engellau säger till DI att effekten är temporär och att bolaget har förberett sig för detta scenario.

  • EU:s nya biltullar kan minska Volvo Cars rörelseresultat med upp till 20 procent.
  • Handelsbanken förblir positiv till Volvo Cars, trots de nya tullarna.
  • Volvo Cars förflyttar del av produktionen från Kina till Belgien.

Det var i onsdags som EU-kommissionen gick ut med att tullar på kinesiska elbilar ska höjas den 4 juli. Detta förutsatt att ingen överenskommelse med Kina nås innan dess. Höjningen innebär en osäkerhet för Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely och tillverkar vissa av sina modeller i Kina, rapporterar Dagens Industri.

Volvo Cars och de nya tullarna

Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau säger till Dagens Industri att Volvo Cars kommer att drabbas hårt av de nya tullarna på kort sikt, men tror att bolaget har planerat för detta. Volvo Cars har redan börjat förflytta delar av sin produktion till Belgien.

Den nya elsuven EX30, som lanserades i Milano förra året, tillverkas för närvarande enbart i Kina. Om de nya tullarna gäller retroaktivt från april kan det innebära en extra avgift på cirka 10 procent för 100 000 bilar, vilket enligt Engellau skulle påverka Volvo Cars rörelseresultat med ungefär 9-10 procent.

Osäkerhet kring tullnivåer

En betydande osäkerhet kvarstår kring om den nya tullhöjningen är utöver den befintliga tullen på 10 procent eller om den är inkluderad. Om det är en extra tull på 10 procent kan det innebära en total påverkan på 20 procent av årets rörelseresultat.

Enligt Volvo Cars är det för tidigt att säga hur tullhöjningen kommer att påverka bolaget. Definitivt besked kommer först när EU:s medlemsländer har röstat senare i år.

Handelsbankens fortsatta optimism

Trots den osäkerhet som de nya tullarna medför, har Handelsbanken fortsatt en positiv syn på Volvo Cars aktie, eftersom de ser potential i bolagets omställning till elbilar och strukturella tillväxt.

Aktien har dock visat volatilitet på grund av osäkerheten kring tullarna, men Handelsbanken menar att detta är en temporär effekt som Volvo Cars har förberett sig för sedan i höstas.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt