Nye LO-basen: "Sverige har gått isär"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Nye LO-basen: "Sverige har gått isär"

Nye

LO:s nye ordförande Johan Lindholm vill locka tillbaka alla medlemmar som flytt till Sverigedemokraterna. – Och de är inte rasister, de är förbannade på att det här samhället inte funkar, säger Johan Lindholm.

På 2000-talet har LO:s medlemsras varit stort. För 20 år sedan var närmare åtta av tio arbetare med i ett LO-fack. I dag är den siffran lite drygt hälften.

Varför då?

– Sverige har gått isär, det finns ett etablissemangsförakt, säger Johan Lindholm i en intervju med TT.

Politiken har inte levererat, välfärden har blivit sämre, infrastrukturen likaså, folk har blivit fattigare, andra rikare, enligt Johan Lindholm, som radar upp besvikelser från den politiska scenen som en orsak till att människor lämnar facket och "partiet".

Tar tid locka tillbaka

Förr röstade de allra flesta av LO:s medlemmar med ryggraden på Socialdemokraterna. Så ser det inte ut längre, var tredje ungefär röstar numer på S största politiska fiende, Sverigedemokraterna, enligt olika mätningar, ett parti som enligt LO-basen har en skev syn på människor av olika slag. Johan Lindholm vet förstås att det ser ut så, att flera förbund har många SD-väljare bland sina medlemmar.

Hans jobb och resten av LO:s handlar om att bygga upp ett förtroendet igen, att möta arbetarna där de jobbar, sätta sig ner, fika, lyssna och förklara. Facket måste finnas nära, på plats när exempelvis arbetsgivaren inte sköter sig, är hans budskap.

– Det kommer ta lika lång tid att locka tillbaka SD-väljarna som det tog att förlora dem. Och då börjar det med att bygga upp det här förtroendekapitalet jag återkommer till, säger Lindholm.

Blåslampa på makthavare

Solidaritet och kollektiva lösningar à la facket kanske inte har präglat samtiden på senare år, men "är hur modernt som helst", enligt Lindholm.

– Politiken måste måla visioner, vilket Sverige vill vi ha? Jag saknar det, och det ska vi hjälpa till med, säger han och lovar vara "en blåslampa på varenda makthavare i det här landet".

Det är arbetarnas tur nu efter år av skenande priser, minskande reallöner och storvinster till banker och matjättar, enligt Lindholm.

– Det är min och LO:s förbannade uppgift att fixa.

Ett tydligt krav har han redan skickat till Socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson.

– Vinner Socialdemokraterna valet nästa gång och frågan är på bordet. Karensavdraget ska väck. Det är en orättvisa som inte ska få finnas.

"Jag är stridbar"

Kortare arbetstid är en annan fråga han kommer driva, avtalsvägen först enligt vad kongressen beslutade om, men han är övertygad om att även politikerna kommer att tvingas följa med.

Vem är han då, den nye ordföranden, som förespråkarna hoppas ska sätta LO på kartan igen? Är du mannen som slår näven i bordet?

– Jag har fått frågan några gånger nu, om jag är radikal. Men jag bygger min styrka på att träffa medlemmarna ute. Man kan sätta ord på det. Jag är stridbar, kanske.

Det kommer människor förmodligen att märka, antyder han.

– LO är en maktfaktor, det ska märkas när någon gör tokigheter, fortsätter han.

Fakta: Johan Lindholm

Johan Lindholm, 60 år, valdes till ny ordförande på fyra år vid LO:s kongress förra helgen.

Kommer närmast från ordförandeposten i LO-förbundet Byggnads.

Snickare i grunden.

Född i Linköping, bott mestadels i Södertälje, jobbat hela livet i Stockholm.

Gift, fem barn och tolv barnbarn.

Om klyschan att bli LO-ordförande: "Det finaste jobbet en arbetargrabb kan få".

Ja, det är det finaste. Jag är enormt stolt.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt