Nya spelare utmanar på den växande marknaden för viktminskning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nya spelare utmanar på den växande marknaden för viktminskning

Nya

Det växande behovet av effektiva viktminskningsbehandlingar har gjort Eli Lilly och Novo Nordisk till populära aktier. Men nya spelare, som Viking Therapeutics, kommer med löften om att konkurrera på den här lukrativa marknaden, som kan vara värd över $100 miljarder 2030, enligt Goldman Sachs.

  • Viking Therapeutics har en lovande viktminskningsmedicin, VK2735, i fas 2-tester.
  • Marknaden för viktminskning kan vara värd mer än $100 miljarder 2030, enligt Goldman Sachs.
  • Viking Therapeutics aktie har stigit över 370% sedan årsskiftet, vilket är betydligt mer än Eli Lilly och Novo Nordisk.

Eli Lilly och Novo Nordisks diabetes- och viktminskningsbehandlingar har ökat i popularitet och gjort investerare optimistiska om de långsiktiga utsikterna för dessa aktier. Men det finns utrymme för fler än bara ett par effektiva viktminskningsbehandlingar, och Eli Lilly och Novo Nordisk kanske bara är de tidiga vinnarna.

Viking Therapeutics visar lovande resultat

Viking Therapeutics har en medicin, VK2735, som just nu befinner sig i fas 2-tester. Det kan fortfarande dröja flera år innan det kan börja generera betydande intäkter för företaget. Men investerare är redan optimistiska kring läkemedlet med de resultaten det hittills har visat i studier.

Viking rapporterade positiva toppresultat för VK2735:s fas 2-tester den 27 februari, där det uppnådde alla primära och sekundära mål. Genomsnittlig viktminskning under en 13-veckorsperiod var 14,7%, jämförbart med 15% viktminskning som personer som tar Novo Nordisks Wegovy upplever - och det över en period av 68 veckor.

Detta skriver Yahoo Finance.

Viking Therapeutics aktie på uppgång

I ljuset av de lovande försöksresultaten har Viking Therapeutics aktie skjutit i höjden. Hittills i år har aktien stigit med mer än 370% - långt över de avkastningar som Eli Lilly (36%) och Novo Nordisk (24%) har uppnått hittills under 2024.

Men trots ökningen i aktiekursen ligger Vikings marknadsvärde fortfarande runt $9 miljarder, vilket är långt ifrån värdet på de andra aktierna (båda har marknadsvärden på över $500 miljarder). Ett läkemedel kommer inte att göra Viking till en rival till de andra nämnda läkemedelsbolagen i värdering, men det kan verkligen hjälpa dem en bit på vägen.

Viking Therapeutics är fortfarande en högriskaktie, likt andra läkemedelsbolag i fas-studier, att äga eftersom de ännu inte har ett godkänt läkemedel. Företaget kommer att behöva ta in mer pengar för att fortsätta utveckla läkemedlet och arbeta vidare med nästa fas i utvecklingen. Viking meddelade nyligen en emission på 550 miljoner dollar, och fler emissioner är troliga.

Det finns potential i Viking Therapeutics aktie, men det finns också risk och det måste man vara medveten om med aktier i allmänhet och denna typen av bolag i synnerhet.

Så länge du är bekväm med risken och medveten om att det kan bli en skakig resa tills VK2735 får regulatoriskt godkännande (förutsatt att det kan ö.h.t), kan det fortfarande vara ett spännande alternativ till nischen viktminskning inom denna branch.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Novo Nordisk

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Novo Nordisk

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt