Friskolan räds inte ny skolpolitik
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Friskolan räds inte ny skolpolitik

Friskolan

Academedia följer sin strategi och växer stadigt. Friskolekoncernen räds inte de nya politiska vindarna. - Det är lite högt tonläge nu. Men det har det ju varit till och från genom åren, säger vd Marcus Strömberg.

Intäkterna ökade med tio procent till 4,6 miljarder kronor under perioden januari-mars, jämfört med samma tid i fjol. Vinsten ökade med 60 miljoner till 422 miljoner kronor, visar kvartalsrapporten.

– Vi närmar oss 200 000 nu som går på våra skolor på ett eller annat sätt, säger Strömberg.

Att som privat företag verka på den svenska skolscenen har sina risker. På senare tid har fler partier börjat svänga, som Liberalerna och Centerpartiet, mot att bli något mindre välvilligt inställda till friskolorna. Bland annat har en utredning föreslagit mer offentlig insyn i de privata skolorna.

Ökar förtroendet

– Jag välkomnar det. Vilket förslag det exakt kommer att bli, det får väl politiken diskutera nu helt enkelt, säger Strömberg och hoppas att det ökar förtroendet för privat välfärdsverksamhet i ett bredare perspektiv.

Academedia, som är den största friskolekoncernen i Sverige, har vissa problem att nå upp till rikssnittet för lärarbehörighet.

– Nej, men det är en viktig fråga för oss. Sen har ju friskolor en historia där vi också har tagit in annan kompetens i skolan. Och det tror jag var en viktig del av det.

– Men jag skulle vilja säga att vi har väldigt stort fokus på detta nu. Vi gör från Academedias sida den största ökningen av lärarbehörigheten som jag tror någon huvudman gör det här året, fortsätter Strömberg.

Betygen

Om debatten kring betygsinflation, att betygen är högre generellt än vad de centrala proven anger, säger han:

– Det finns ju en utredning nu och jag menar att den enklaste och tydligaste vägen är att ha fler prov. Göra dem centralt rättade, gärna automatiskt rättade och låta dem påverka betygen mer, säger han och pekar på att problemet finns i både privata och kommunala skolor.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om AcadeMedia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AcadeMedia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt