Ombudet: "Måste nog hålla på tills de förstår"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ombudet: "Måste nog hålla på tills de förstår"

Ombudet:

Ett dygn in på övertidsblockaden har effekterna på Sahlgrenska universitetssjukhuset varit relativt små. Men Vårdförbundets medlemmar är förberedda på en lång konflikt. – Vi måste nog hålla på tills arbetsgivarna förstår, säger ombudet Ola Palo.

"På den här arbetsplatsen råder blockad mot övertid, mertid, nyanställning".

Ett stort antal lappar sitter sedan torsdagseftermiddagen uppklistrade runt huvudentrén till Sahlgrenska universitetssjukhuset, precis som på många andra arbetsplatser runt om i landet.

Vårdförbundet har cirka 4 400 medlemmar på Sahlgrenskas sjukhus i Göteborg och Mölndal. Normalt sett hade många av dem jobbat över när deras arbetspass tog slut.

Men i och med blockaden är det inte så längre.

"Svårt för många"

Det är en stor omställning konstaterar Ola Palo, som är anestesisjuksköterska och nu jobbar som ombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska.

– Det är nog svårt för många. Många av våra medlemmar är vana vid att ta ett större ansvar än vad de är ålagda, för att vi brinner för våra patienter, säger han.

– Samtidigt måste vi ju någonstans se till att vi får rimliga villkor som gör att vi håller arbetslivet ut i de här yrkena.

Även om det finns risk att patienter hamnar i kläm är blockaden ett måste, anser han.

– Vi har många som inte orkar jobba hundra procent på grund av de dåliga villkoren och fyra av tio medlemmar som funderar på att byta yrke. Händer det är vi ännu djupare i avgrunden.

Beordrad övertid

Enligt Mattias Bjarnegård, en av Sahlgrenskas områdeschefer, har övertids- och mertidsblockaden hittills inte drabbat den planerade vården på sjukhuset.

I några fall har anställda dock beordrats till så kallat skyddsarbete efter att deras arbetstid egentligen varit slut.

– Vi har förstärkt där vi normalt sett förväntat oss övertid. Men det går inte fullt ut, så det har i några fall uppkommit situationer, akuta lägen, där man behövt använda övertid för att slutföra en operation till exempel, säger Mattias Bjarnegård.

– Men det har inte varit några stora volymer.

Rådet till patienterna är det samma som alltid:

– Man ska söka vård om man behöver vård. Vi kommer att ta hand om dem som kommer till oss. Det är vårt fokus och vi ställer om på andra sätt för att kunna göra det, säger Mattias Bjarnegård.

Källa: Jens Bornemann/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt