ÖoB tvingas sälja hela verksamheten till Europris
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

ÖoB tvingas sälja hela verksamheten till Europris

ÖoB

En konflikt mellan den svenska lågpriskedjan ÖoB och norska Europris kring en strukturaffär har nått sitt slut. Europris har av en skiljedomstol tilldelats rätten att utnyttja en köpoption för att förvärva hela ÖoB, trots ägarfamiljens motstånd. Nu återstår bara att komma överens om rörelseresultatet för 2020 för att slutföra affären.

  • Skiljedomstol ger Europris rätt att utnyttja optionen om att köpa hela ÖoB.
  • Affären började 2018 när Europris förvärvade 20 procent av ÖoB.
  • ÖoB:s ägare, Runsvensgruppen, menar att optionen löpte ut 2020, men skiljedomstolen har beslutat annorlunda.

Enligt Dagens industri har Europris nu rätten att köpa hela ÖoB, oavsett ägarfamiljens invändningar. Affären inleddes 2018 när Europris förvärvade 20 procent av ÖoB, med en köpoption tecknad för att Europris skulle kunna förvärva hela bolaget.

Köpoptionen i tvist

Frågan om köpoptionen har varit föremål för tvist. Optionen baserades på ÖoB:s ebitda-resultat 2019, vilket har orsakat meningsskiljaktigheter kring bolagets värdering. Runsvensgruppen, ägare till ÖoB, har hävdat att optionen löpte ut 2020, men skiljedomstolen har beslutat till Europris fördel.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Slutförande av affären

Affären är ännu inte helt slutförd. För att affären ska kunna avslutas helt krävs att parterna kommer överens om ÖoB:s rörelseresultat för 2020, som också delvis påverkar köpoptionen.

Om Europris

Europris är ett bolag från Norge och listat på Oslo Bors. Bolaget verkar inom sektorn Dagligvaror och aktien har 3411st ägare hos Avanza samt 7349st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Europris är en norsk livsmedelskedja som säljer livsmedel, kläder, fritidsutrustning och diverse föremål för hus och hem. Europris verksamhet utgår ifrån flera avdelningar, såsom logistik, ekonomi, IT, inköp, HR samt marknadsföring. Visionen är att vara en lågpriskedja genom att inkludera varorna direkt från tillverkarna till kund. Bolaget grundades 1992 och har idag sitt huvudkontor i Fredrikstad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Europris

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Europris

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.