Oväntat svag inflation i Kina
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Oväntat svag inflation i Kina

Oväntat

Inflationen i Kina – det vill säga konsumentprisernas ökning i årstakt – sjönk till 0,2 procent i juni. Bedömare varnar för att det finns en risk att världens näst största ekonomi kan gå in i en fas med fallande priser, det vill säga deflation.

– Risken för deflation har inte minskat i Kina. Inrikes efterfrågan är fortfarande svag. På längre sikt måste Kina få inrikesefterfrågan att vända upp för att få fart på ekonomin, säger Zhiwei Zhang, chefsekonom på kapitalförvaltaren Pinpoint Asset Management.

Juniinflationen var lägre än inflationen i maj, som låg på 0,3 procent. Och analytiker hade i genomsnitt räknat med att den skulle öka till 0,4 procent i juni, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Producentpriserna föll samtidigt markant, visar månatlig prisstatistik från landets statliga statistikbyrå. Nedgången för producentpriserna i juni var 0,8 procent i årstakt, i linje med förväntningarna. I producentledet har priserna i Kina sjunkit sedan slutet av 2022. I maj var nedgången för producentpriser 1,4 procent.

Den oväntat låga inflationen – en bra bit under inflationsmålet – får många bedömare att oroas för att en ond spiral av fallande priser i Kina – det vill säga deflation. Det kan skapa ihållande problem med svag efterfrågan, lägre tillväxt, arbetslöshet och konkurser.

Om konsumenter börjar räkna med fallande priser tenderar de att skjuta upp konsumtion. Det trycker ned efterfrågan och tillväxt och tvingar fram nya prissänkingar.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt