På jakt efter vindkraft? Här är fyra undervärderade europeiska aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

På jakt efter vindkraft? Här är fyra undervärderade europeiska aktier

På

Vindkraftsaktier har haft det tufft med ökade kostnader och inställda projekt, men det finns ändå några aktier inom sektorn som kan vara värda att titta närmare på. Morningstar har identifierat fyra undervärderade europeiska vindkraftsaktier som kan vara attraktiva investeringsmöjligheter.

  • Vindkraftssektorn har lidit av höga kostnader och inställda projekt.
  • Analytiker ser möjligheter i undervärderade aktier inom sektorn.
  • Fyra särskilt intressanta aktier är Ørsted, SSE, Enel och RWE.

Efter att ha kämpat med högre kostnader och inställda projekt finns det enligt Morningstar fyra aktier inom vindkraftssektorn som är värda en närmare titt. Läs mer om deras analys på Morningstar.

Utmaningar och möjligheter inom vindkraftssektorn

Vindkraftssektorn har påverkats negativt av stigande kostnader och avbrutna projekt. Matthew Donen, aktieanalytiker på Morningstar, förklarar att tillverkare av vindkraftverk har kämpat med att återställa lönsamheten efter en kraftig kostnadsinflation under 2021. Utvecklare av vindkraftsprojekt har tvingats till stora nedskrivningar på grund av högre utrustningskostnader och räntor.

Utöver dessa utmaningar ökar solenergi sin marknadsandel snabbare än vindkraft. "Bland de europeiska allmännyttiga bolag vi täcker stod solenergi för 84% av de totala installationerna under första kvartalet 2024," säger Morningstars seniora aktieanalytiker Tancrede Fulop.

Ørsted, SSE, Enel och RWE: Undervärderade aktier

Bland de europeiska aktier som Morningstar täcker, lyfts särskilt Ørsted, SSE, Enel och RWE fram som undervärderade och potentiellt attraktiva investeringar.

Ørsted är ledande inom havsbaserad vindkraft i USA men har påverkats av ökade byggkostnader och räntor. Trots dessa utmaningar bedöms aktien vara undervärderad med 26% jämfört med dess uppskattade verkliga värde på 540 DKK.

SSE, ett brittiskt energibolag, bedöms vara undervärderat med 19% jämfört med sitt uppskattade verkliga värde på 22 GBP. Bolaget förväntas öka sitt resultat genom nya vindkraftsprojekt.

Enel, med verksamhet främst i Italien, Spanien och Latinamerika, anses undervärderat med 11% jämfört med sitt uppskattade verkliga värde på 7,50 EUR. Bolaget genomgår en omstrukturering för att stärka sin balansräkning.

RWE, som nyligen förvärvade en stor verksamhet inom ren energi i USA, är undervärderat med 30% jämfört med sitt uppskattade verkliga värde på 48 EUR. Bolaget förväntas ha en stor del av sin EBITDA från vind- och solkraft på medellång sikt.

Vi på Börskollen följer utvecklingen inom vindkraftssektorn noga och ser fram emot att rapportera om hur dessa bolag presterar framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Enel

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt