Politiska förslag kan trigga igång sval bostadsmarknad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Politiska förslag kan trigga igång sval bostadsmarknad

Politiska

Efter en period av frånvaro, har bostadspolitiken återigen kommit i rampljuset med nya politiska förslag. Dessa förslag syftar till att lösa de strukturella utmaningar som den svenska bostadsmarknaden har brottats med under de senaste åren. Frågan är dock om dessa åtgärder kommer att vara tillräckligt effektiva för att sätta fart på bostadsmarknaden igen, resonerar SEB:s privatekonom Américo Fernández.

  • Regeringen har presenterat två förslag i syfte att minska överskuldsättningen, inklusive ett eventuellt högre bolånetak och en successiv utfasning av ränteavdraget för blancolån.
  • Svag konjunktur och höga räntor har bidragit till att sänka bostadspriserna, men har också gjort det dyrare för hushållen att hantera sina bostadslån.
  • Andelen hushåll som tror på stigande priser ökar, enligt SEB:s boprisindikator.

Förslag för att minska överskuldsättningen

I januari presenterade regeringen två förslag för att minska samhällets överskuldsättning. Ett av dem är att uppmana Finansinspektionen att överväga att höja bolånetaket från 85 till 90 procent. Detta förslag kommer som en reaktion på att allt fler hushåll tar dyra blancolån för att finansiera den 15-procentiga kontantinsats som krävs vid köp av bostad.

Regeringen föreslår också att ränteavdraget för blancolån gradvis ska fasas ut, vilket skulle minska efterfrågan på dessa lån.

Läs också: Stormen mot slopat ränteavdrag ökar i styrka

Detta rapporterar SEB om.

Möjligheter och risker att väga in

Medan dessa förslag kan förbättra tillgängligheten till bostadsmarknaden, medför de också vissa risker, resonerar Américo.

"Det ändrar normen på bostads­marknaden, alltså att det nya normala blir 90 procent belåning."

Han lyfter också att reformerna dessutom kan öka efterfrågan och därmed driva upp bostadspriserna och skuldsättningen, vilket skulle motverka regeringens syfte.

Vill se långsiktiga lösningar

Med detta i åtanke bör bostadspolitiken fokusera på att skapa långsiktiga lösningar för bostadsmarknaden, såsom att stimulera bostadsbyggandet och anpassa bostadsbeståndet till framtida arbetsmarknadsbehov.

Han argumenterar för att bostadspolitiken också bör överväga att inkludera andra verktyg, som lättare amorteringskrav och riktat bostadssparande, för att främja högre tillgång till bostadsmarknaden.

Boprisindikatorn ser tilltagande optimism

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 45 procent, en ökning med 5 enheter från förra månaden, enligt SEB:s boprisindikator.

"I takt med att Riksbankens signaler om räntesänkningar blir allt tydligare väntas också optimismen att fortsätta stärkas. Däremot kan det dröja en bit in på hösten innan det omvandlas till en mer bestående positiv boprisutveckling", säger Américo Fernández i en kommentar.

Läs också: Boräntorna fortsätter att falla – Hur bra står sig ditt bolån i konkurrensen?

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt