Räntesänkning är att glömma för USA – SEB tror på flera i Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Räntesänkning är att glömma för USA – SEB tror på flera i Sverige

Räntesänkning

Med högre inflation än förväntat ser Federal Reserve ingen anledning till tidigare räntesänkningar. Jerome Powell, ordförande för den amerikanska centralbanken, uttryckte vid sitt senaste möte en stark tro på att nuvarande penningpolitik kommer att leda till att inflationen återgår till målnivån på 2 procent. Dessutom annonserade Fed en minskning av taket för försäljning av statsobligationer, vilket sannolikt driver ned den 10-åriga statsobligationsräntan.

  • Federal Reserve har skjutit upp förväntade räntesänkningar till september 2024 eller senare på grund av högre inflation än väntat.
  • Fed meddelar en minskning av taket för försäljning av statsobligationer, vilket sannolikt leder till en nedgång i obligationsräntorna med längre löptider.
  • Trots högre inflation under första kvartalet förväntar vi oss att inflationen kommer att normaliseras under resten av 2024.
  • 4 räntesänkningar i Sverige i år, enligt SEB

Centralbanken förutser ingen räntehöjning

Centralbanken lämnade styrräntan oförändrad vid sitt majmöte, trots marknadsförväntningar om att räntesänkningar skulle inledas redan i mars 2024 från början. Inflationen har dock varit högre än väntat, vilket har försenat de förväntade räntesänkningarna till september 2024 eller senare skriver Morningstar.

Enligt Powell är det osannolikt att nästa policyåtgärd blir en räntehöjning. Han uttryckte en stark tilltro till att den nuvarande penningpolitiken kommer att leda till att inflationen återgår till centralbankens mål på 2 procent.

Ändringar i kvantitativ åtstramning

Fed tillkännagav också en minskning av taket för försäljning av statsobligationer från 60 miljarder dollar per månad till 25 miljarder dollar. Sedan augusti 2022 har Feds värdepappersinnehav minskat med cirka 1,5 biljoner dollar. Denna minskade takt i balansräkningen återspeglar dock inte en justering av den slutliga storleken på balansräkningen, enligt Powell.

SEB tror på fyra sänkningar i Sverige

SEB har skjutit upp sin prognos för den andra räntesänkningen till augusti från juni, men fortsätter att räkna med att räntan sänks fyra gånger i år och ytterligare tre gånger under 2025, till 2,25 procent i oktober nästa år.

Enligt Jens Magnusson, SEB:s chefekonom, kan detta förklaras av en fin inflationsutveckling men svag tillväxt och arbetsmarknad. Magnusson påpekar att det stora orosmolnet är den svenska kronan, men effekten av en redan inprisad räntesänkning ska inte överdrivas.

Ökad konsumtion och förbättrad arbetsmarknad i Sverige

SEB noterar att det finns goda förutsättningar för en stark konsumtionsåterhämtning under 2025, tack vare lägre räntor, fallande inflation och en expansiv finanspolitik. Arbetslösheten förväntas öka något under det närmaste halvåret, men när tillväxten tar fart 2025 kommer den att falla tillbaka till dagens nivåer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt