Rapport: Handel med krypto ökar kraftigt – men så få skattar för vinsten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Rapport: Handel med krypto ökar kraftigt – men så få skattar för vinsten

Rapport:

Mellan 2013 och 2021 har antalet personer som deklarerar försäljning av kryptovalutor i Sverige ökat från cirka 100 till över 8 000, enligt en rapport från Skatteverket. Trots detta bedöms en betydande del av vinsterna från kryptovalutahandel fortfarande vara oredovisade, vilket resulterar i ett skattefel på cirka 1,5 miljarder kronor, skriver Skatteverket.

  • Antalet personer som deklarerar kryptovalutaförsäljningar har ökat drastiskt på åtta år.
  • Skattefelet från handel med kryptovalutor bedöms vara drygt 1,5 miljarder kronor 2021.
  • Endast en tiondel av de totala försäljningarna av kryptovalutor redovisas, enligt Skatteverket.

Skatteverkets rapport visar att de totala deklarerade försäljningsbeloppen för kryptovalutor steg från 36 miljoner kronor 2013 till nästan 19 miljarder kronor 2021. Under samma period har de deklarerade vinsterna ökat från 10 miljoner kronor till nästan 2,7 miljarder kronor.

Stora utmaningar

Enligt Skatteverket följer få reglerna för deklaration av kryptovalutaförsäljning. Analyser av data från utländska kryptovalutaväxlare och kryptobörser indikerar att bara en tiondel av de totala försäljningarna av kryptovalutor tas upp i deklarationen.

"De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar utgör ungefär en tiondel av de uppskattade totala försäljningarna", säger Lina Andersson, analytiker och rapportförfattare på Skatteverket.

Läs mer: Kryptoinvesteringar – en förlustaffär för många

Endast en minoritet deklarerar sin försäljning

Personer med de högsta försäljningsbeloppen, de 10% högsta, står för nästan tre fjärdedelar av skattefelet. Å andra sidan står de med de lägsta 50 procenten av försäljningsbeloppen för en försumbar del av skattefelet. Trots den dramatiska ökningen av deklarerade kryptovalutaförsäljningar, så är det fortfarande endast 5% av svenskarna som sålt kryptovalutor som har deklarerat sin försäljning, skriver Skatteverket avslutningsvis i sin rapport.

Rapporten från Skatteverket ger ett värdefullt inslag i diskussionen om skattereglering av kryptovalutahandel och vi på Börskollen fortsätter att hålla koll på utvecklingen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt