Ratos tar över portföljbolaget – efter bokföringsfel och nedskrivning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ratos tar över portföljbolaget – efter bokföringsfel och nedskrivning

Ratos

Ratos, en svensk bolagsgrupp, har förvärvat majoriteten av aktierna i järnvägsunderhållsföretaget Expin, och äger nu 94 procent av företaget. Detta kommer efter att Ratos upptäckt bokföringsfel hos Expin, vilket ledde till att innehavet skrevs ned med över en halv miljard kronor. Expins grundare har nu helt lämnat företaget, både ur styrelse och ledning.

  • Ratos har tagit över grundarnas aktier och äger nu 94 procent av Expin.
  • Bokföringsfel hos Expin ledde till att Ratos skrev ned innehavet med över en halv miljard kronor.
  • Expins grundare har helt lämnat företaget, både ur styrelse och ledning.

Majoritetsägare trots nedskrivning

Ratos köpte ursprungligen Expin för två år sedan. Men efter att bokföringsfel uppdagats har Ratos skrivit ned värdet på sitt innehav med mer än en halv miljard kronor. Trots detta, har Ratos fortsatt att öka sitt ägande i företaget.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Grundarna lämnar företaget

Enligt Jonas Wiström, VD för Ratos, är Expins grundare numera helt ute ur bilden. De har lämnat både styrelse och ledning i företaget. Ratos genomför nu en genomlysning av förvärvet, då Wiström anser att de blev lurade i samband med köpet.

Wiström säger till Dagens Industri att trots den betydande nedskrivningen, representerar detta endast 2,5 procent av omsättningen och kommer därför inte att stjälpa Ratos. Även här på Börskollen följer vi utvecklingen noggrant och ser fram emot att rapportera om framtida händelser inom Ratos och Expin.

Börskollen om Ratos

Ratos är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern RATO B på Large Cap. Ratos verkar inom sektorn Finans & Fastighet och aktien har 32454 st ägare hos Avanza samt 6049 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Ratos är ett investmentbolag. Bolaget har som affärsidé att äga, investera och utveckla främst onoterade medelstora bolag inom den nordiska marknaden. Målet är att erbjuda ett långsiktigt och hållbart ägande samt skapa värde åt sina aktieägare, vilket uppnås genom ett aktivt ägande. Idag investerar Ratos i ett flertal olika branscher, med huvudkontor i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Ratos, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ratos

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ratos

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt