Regioner: Klassa vårdkonflikt som samhällsfarlig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Regioner: Klassa vårdkonflikt som samhällsfarlig

Regioner:

Flera regioner anser att vårdkonflikten riskerar människors liv och hälsa och vill ha den klassad som samhällsfarlig. Även Uppsala, som inte omfattas av strejkvarslet.

Bland regionerna som lämnat in formell begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt märks Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland. Men även andra regioner, som Stockholm och Skåne, har flaggat för att situationen i sommar kan bli samhällsfarlig.

Region Uppsala lyfter fram transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer som exempel och har lämnat in sin begäran till Vårdförbundet.

"När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig", säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, enligt ett pressmeddelande.

"Säger väldigt mycket"

Uppsala är inte uttaget i strejkvarslet, däremot omfattas regionen av den fortsatta mertids- och övertidsblockaden, framhåller Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Hon menar att arbetsgivaren inte kan kalkylera med övertid för att kunna upprätthålla vården.

– Att Uppsala inte klarar av en övertidsblockad säger väldigt mycket om hur det ser ut. Det är samhällsfarligt varje dag där – det är vad man säger som arbetsgivare, säger hon till TT.

Vid akuta fall kan arbetsgivaren beordra skyddsarbete, framhåller hon.

– Vi tar vårt ansvar, vi lämnar inte en operation som drar ut på tiden, men att se till att befolkningens behov av hälso- och sjukvård tillgodoses är politikens och arbetsgivarens ansvar, det kan aldrig läggas på enskilda medarbetare, säger hon.

Måste avbrytas

En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas. Om de lokala parterna inte kommer överens överlämnas ärendet till den centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter, där tidigare KD-ledaren Göran Hägglund är ordförande.

Enligt Göran Hägglund ska nämnden agera snabbt, men säger att det saknas praxis för hur en konflikts eventuella samhällsfara ska bedömas.

– Vi är ganska mycket ute i obanad terräng. Det vi kan hitta när vi rotar i protokollen är att det senaste beslutet är från 1995. Så det finns ingen praxis kring kriterier eller liknande, säger Hägglund.

Konflikten mellan facket Vårdförbundet och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona har pågått i fyra veckor.

Fakta: Vårdkonflikten

Sedan 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad.

Blockaden utvidgades 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner, främst på universitetssjukhus: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Runt 2 000 medlemmar kommer den 4 juni att lägga ner arbetet om ingen lösning nåtts dessförinnan.

Källa: Erika Josefsson/TT, Jens Bornemann/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt