Rekordmånga deklarerade första dygnet – så många dagar har du på dig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rekordmånga deklarerade första dygnet – så många dagar har du på dig

Rekordmånga

Deklarationssäsongens första dygn rapporterade en imponerande mängd deklarationer, vilket visade en betydande ökning jämfört med föregående år. Tack vare digitaliseringen har fler personer nu tillgång till snabb och effektiv deklaration, vilket möjliggör snabbare återbetalning av skatter.

  • Det totala antalet deklarationer under det första dygnet uppgick till 1 414 000, vilket är 329 000 fler än förra året.
  • Omkring 6,3 miljoner personer, eller tre fjärdedelar av befolkningen, kan godkänna sin deklaration utan att redovisa extra inkomster eller avdrag.
  • Skatteåterbäringen för de som godkänner sina förtryckta uppgifter beräknas uppgå till totalt 47 miljarder kronor.

Enligt Skatteverket kunde cirka 6,3 miljoner personer, nästan tre fjärdedelar av befolkningen, godkänna sin deklaration direkt, under förutsättning att de inte hade några extra inkomster eller avdrag att redovisa. Av dessa förväntas 4,8 miljoner få en återbetalning om de inte gör några ändringar eller tillägg till sina förtryckta uppgifter.

Skatteverkets digitala hjälptjänster

Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket, rekommenderar att använda Skatteverkets digitala hjälptjänster för att snabbt och effektivt redovisa ändringar eller tillägg till deklarationen. Dessa tjänster kan vara särskilt användbara för de som har rätt till reseavdrag, har haft inkomster från utlandet eller hyrt ut sin bostad, eftersom dessa uppgifter inte förifylls.

Missa inte: Skattejuristen: Deklarationsfel som kan kosta dig dyrt

Hos Börskollen anser vi att detta är ett steg i rätt riktning mot ökad öppenhet och effektivitet i skatteprocessen. Digitaliseringen av skattedeklarationen gör det lättare för oss medborgare att navigera i skattesystemet och säkerställer att alla får den återbäring de har rätt till.

Glöm inte att anmäla ditt bankkonto

En viktig påminnelse för alla skattebetalare är att anmäla sitt bankkonto för utbetalning, om det inte redan har gjorts. Nästan 700 000 personer saknade ett anmält bankkonto när deklarationerna började skickas ut. Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Inkomstdeklaration 2024 – Datumen att hålla koll på

Datum Kommentar
3 mars Detta är deadline för att skapa en digital brevlåda om man önskar motta sin deklaration elektroniskt. Efter detta datum, eller om man väljer att inte skaffa en digital brevlåda, blir man tvungen att vänta på den tryckta versionen.
4–8 mars Elektroniska deklarationer distribueras till de som registrerade en digital brevlåda före den 3 mars.
15 mars–15 april Perioden då tryckta deklarationer distribueras.
19 mars Startdatum för när deklarationen blir tillgänglig på Skatteverkets hemsida och i deras app.
3 april Deadline för att lämna in deklarationen elektroniskt om man vill ha möjlighet till skatteåterbäring kort efter påsk.
9–12 april Utbetalning av skatteåterbäring för dem som godkänt sin deklaration elektroniskt senast den 3 april utan att göra ändringar.
2 maj Sista inlämningsdag för inkomstdeklarationen för år 2023. Skatteverket ska ha mottagit deklarationen senast denna dag vid midnatt.
4–7 juni Utbetalningsperiod för skatteåterbäring till de som inte fick den i april.
12 september Deadline för inbetalning av eventuell restskatt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt