Skattejuristen: Deklarationsfel som kan kosta dig dyrt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skattejuristen: Deklarationsfel som kan kosta dig dyrt

Skattejuristen:

Deklarationen är här, men processen kan vara komplicerad och potentiellt kostsam om misstag begås. I år förväntas över fem miljoner svenskar deklarera digitalt, vilket kan leda till tidig skatteåterbäring. Men det är viktigt att vara försiktig när man navigerar bland möjliga skatteavdrag, eftersom felaktiga avdrag kan resultera i stora skatteböter.

  • Över fem miljoner svenskar förväntas deklarera digitalt i år.
  • Felaktiga avdrag kan resultera i att man blir skyldig att betala skattetillägg, upp till 40 procent av den summa man hade tjänat om avdraget godkänts.
  • De tre vanligaste misstagen vid deklaration är felaktiga avdrag för boende, fusk med reseavdrag och att man inte redovisar jobbförmåner.

Ola Aronsson, skattejurist på Familjens Jurist, varnar för de allvarliga konsekvenserna av att göra fel vid deklarationen. Det vanligaste misstaget, att lämna oriktiga uppgifter, kan leda till skattetillägg. Aronsson betonar att det är viktigt att inte yrka på avdrag som du inte har belägg för, till exempel kvitton eller annan dokumentation.

Detta rapporterar Familjens jurist om.

De tre vanligaste misstagen när du deklarerar

Aronsson, som har över 25 års erfarenhet inom skattejuridik, har identifierat de tre vanligaste misstagen vid deklaration. För det första, felaktiga avdrag för boende. Om man säljer en bostad får man göra avdrag för vissa renoveringar och förbättringar, men vilka och hur mycket beror på typen av avdrag. Aronsson råder att man alltid bör söka juridisk hjälp om man är osäker på vad som gäller för renoveringar.

Det andra vanliga misstaget är fusk med reseavdrag. För att ha rätt till reseavdrag för resor med bil till och från arbetet måste vissa kriterier uppfyllas, bland annat att sträckan är minst fem kilometer och att avdraget överstiger 11 000 kronor.

Missa inte: Dags att deklarera – Optimera din skatt med 30 avdragstips

Det tredje misstaget är att man inte redovisar jobbförmåner som privat användning, vilket innebär att man ska betala skatt för det. Exempelvis om arbetsgivaren tillhandahåller en bil som används för resor i tjänsten, men även för privata resor, eller om arbetsgivaren låter anställda låna en fjällstuga mot ingen eller låg ersättning.

Hos Börskollen vill vi påminna er om att noggrannhet vid deklarationen kan spara er både tid och pengar i framtiden.

Inkomstdeklaration 2024: Datum att hålla koll på

Datum Kommentar
3 mars Detta är deadline för att skapa en digital brevlåda om man önskar motta sin deklaration elektroniskt. Efter detta datum, eller om man väljer att inte skaffa en digital brevlåda, blir man tvungen att vänta på den tryckta versionen.
4–8 mars Elektroniska deklarationer distribueras till de som registrerade en digital brevlåda före den 3 mars.
15 mars–15 april Perioden då tryckta deklarationer distribueras.
19 mars Startdatum för när deklarationen blir tillgänglig på Skatteverkets hemsida och i deras app.
3 april Deadline för att lämna in deklarationen elektroniskt om man vill ha möjlighet till skatteåterbäring kort efter påsk.
9–12 april Utbetalning av skatteåterbäring för dem som godkänt sin deklaration elektroniskt senast den 3 april utan att göra ändringar.
2 maj Sista inlämningsdag för inkomstdeklarationen för år 2023. Skatteverket ska ha mottagit deklarationen senast denna dag vid midnatt.
4–7 juni Utbetalningsperiod för skatteåterbäring till de som inte fick den i april.
12 september Deadline för inbetalning av eventuell restskatt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt