Riksbankstopp: Kan nog sänka i maj eller juni
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Riksbankstopp: Kan nog sänka i maj eller juni

Riksbankstopp:

Riksbanken kan troligen sänka styrräntan i maj eller juni, enligt Anna Breman, nummer två i Riksbankens direktion. - Bra siffra, säger hon om den oväntat låga inflationssiffran från SCB för mars på fredagsmorgonen. - Siffran vi fick i morse var bra.

– Siffran vi fick i morse var bra. Det är positivt att inflationen har fallit från höga nivåer och att inflationsutsikterna är gynnsamma, säger Anna Breman enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Hon tillägger att hon är övertygad om att inflationen nu är på väg att stabilisera sig kring inflationsmålet.

Höga inflationsförväntningar

Samtidigt säger Breman att det också är viktigt vad som händer längre fram och hon utesluter inte nya bakslag när det gäller inflationen.

"En viktig faktor är att hushållens inflationsförväntningar fortfarande är på en hög nivå. Det är viktigt att förstå varför det är så och hur det kan påverka inflationen framöver", säger hon i ett tal enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

Uttalandena görs i samband med ett evenemang arrangerat av Danske Bank i Stockholm.

Talet hålls sedan Statistiska centralbyrån (SCB) presenterat en väsentligt lägre inflationssiffra för mars än väntat. KPIF-inflationen, där boränteeffekter har räknats bort, faller oväntat till 2,2 procent, vilket kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

I prissättningen på räntemarknaden ökar sannolikheten för en räntesänkning från Riksbanken i maj eller juni efter flera dagar med en nedåtgående trend för sannolikheten.

Kronan nära årslägsta

Kronan tappar 7 öre mot dollarn och 3 öre mot euron och närmar sig åter årslägsta nivåer efter inflationssiffrorna. Och räntorna på svenska statsobligationer – både två- och tioåriga – pressas nedåt till 2,80 respektive 2,54 procent.

Före inflationsrapporten låg räntorna på 2,88 respektive 2,60 procent.

Marknaden räknar med att Riksbanken sänker styrräntan i maj eller juni. Och under året väntas Riksbanken, enligt prissättningen, sänka räntan ytterligare en eller två gånger, ned till 3,50 eller 3,25 procent vid årsskiftet.

För bara drygt två veckor sedan räknade marknaden med minst fem sänkningar av styrräntan i år.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Danske Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt