Riksbankstopp vill skärpa fastighetstillsynen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Riksbankstopp vill skärpa fastighetstillsynen

Riksbankstopp

Svensk bostads- och fastighetsmarknad behöver strukturreformer för att klara framtida inflations- och räntechocker bättre, enligt vice riksbankschef Aino Bunge. Skärpt tillsyn i fastighetssektorn är ett förslag.

"Det måste finnas förutsättningar för penningpolitiken att göra det jobb den fått ansvar att utföra utan att det uppstår problem på vissa håll i ekonomin – och i värsta fall för det finansiella systemet – till följd av för kortsiktigt och för riskfyllt agerande", säger hon enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

Hon pekar särskilt på strukturella problem på bostadsmarknaden, som hon vill se åtgärder för att hantera. Men hon talar även om behovet av ett breddat ramverk för makrotillsyn så att det även omfattar andra företag än banker – i kombination med ökad öppenhet när det gäller värdering av fastigheter och hur kreditbetyg sätts i fastighetssektorn.

"En bättre fungerande bostads- och fastighetsmarknad är mycket viktigt för Sveriges ekonomiska stabilitet framöver. Det räcker inte med en låg offentlig skuld, vi måste också hålla koll på den privata skuldsättningen", säger Bunge.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt