Så kan bopriserna påverkas av de mjukare signalerna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Så kan bopriserna påverkas av de mjukare signalerna

Så

Att Riksbanken flaggar för en räntesänkning är en viktig signal för bostadsmarknaden och byggandet. – Det öppnar för att bostadsbyggandet kan börja se ljuset i tunneln efter sommaren, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Om styrräntan sänks, vilket Riksbankens flaggade för på torsdagen, kommer det att bli tydligt för hushållen först under hösten och under nästa är tror de experter som TT talat med

Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, tycker ändå att hushållen kan se positivt på beskedet redan nu.

– Det öppnar dörren för att räntesänkningsperioden inleds. Det ger en psykologisk boost till alla som har höga boendekostnader, man ser att de kan gå ned.

Märkbart i höst

Om räntorna sänks i vår kommer det att gå långsamt innan hushållen märker av effekterna.

– De rörliga räntorna ligger på tre månader, det kommer att ta tid för dem som har rörligt att känna av något, kanske inte förrän i höst, säger Cecilia Hermansson

Hon tror att det i första hand kommer att bli en stabilisering av bomarknaden under det här året och att priserna inte påverkas tydligt.

– Vi har fortfarande en något högre arbetslöshet och många har problem med höga priser, för även om inflationen inte är fortsatt hög så känner många av att det kostar mycket med livsmedel och energi.

Cecilia Hermansson tror också att en räntesänkning är en lättnad för byggbolagen som är hårt pressade.

Ljus i tunneln

Hon får medhåll av branschorganisationen Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– Det är en viktig signal. Åtstramningarna har bidragit till den snabbaste nedgången i bostadsinvesteringar sedan 1990-talet. Förmågan att kunna köpa en bostad är avgörande för att hålla uppe byggtakten, säger hon.

Även Elmsäter-Svärd tror att effekterna dröjer.

– På kort sikt kommer inte antalet påbörjade bostäder att påverkas. Däremot öppnar Riksbankens besked för att bostadsbyggandet kan börja se ljuset i tunneln efter sommaren.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger att hushållen nu kan se något klarare på framtiden och det ger effekter på bomarknaden.

– Förutsägbarhet är viktigt, så länge du inte vet var inflationen, arbetsmarknaden eller räntorna tar vägen är du mer försiktig. Nu har en del av osäkerheten skingrats.

Men Robert Bergqvist pekar på en stor osäkerhetsfaktor.

– Det är det säkerhetspolitiska läget i världen, det vet ju ingen riktigt var det tar vägen och hur det kan påverka.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt