Så kan du få lägre boränta
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så kan du få lägre boränta

Så

Efter Riksbankens räntesänkning har bankerna börjat justera ned sina rörliga bolåneräntor. Ett bra läge att höra av sig till din bank. Här är fem tips för att minska bostadskostnaderna. – Alla kan inte få en superränta.

– Alla kan inte få en superränta. Men det är tydligt att den som är om sig och kring sig – ringer och kräver – faktiskt kan få ned räntan en del, säger Christina Sahlberg, sparekonom hos jämförelsesajten Compricer.

Prata med flera banker

Många är lojala bankkunder eller tycker att det är svårt att förhandla. Men det räcker att kolla runt bland vilka snitträntor olika banker har – vissa har också verktyg för att ta fram ränteförslag på hemsidan – för att få ett underlag att utgå ifrån.

– Förhandlingstekniken är att gå till banken och säga "den här räntan får jag hos de här bankerna, vill ni ha mig som kund, kan ni ge mig bättre ränta?" säger Sahlberg.

Beställ amorteringsunderlag

Om du funderar på att flytta ditt bolån till en annan bank kommer den nya banken vilja se ett amorteringsunderlag från den nuvarande banken. Ett amorteringsunderlag är ett dokument som visar lånevillkoren.

Den nuvarande banken kommer att ta det som en signal om att du är på väg att lämna och därför sannolikt höra av sig med ett sockrat erbjudande.

Vet dina gränser

Hur gynnsam ränta du kan få avgörs bland annat av belåningsgraden och storlek på lånet. En person som till exempel har köpt en bostad för åtta miljoner kronor men bara lånat fyra miljoner ligger bra till.

– Det är idealet för banken. Det är säkert men det är mycket pengar. Då får du ofta en riktigt bra ränta, säger Sahlberg.

En person som lånar 50 procent på en bostad för en miljon att får sannolikt en något sämre ränta.

Använd flera banker

Det kan vara smidigt att ha sina lån, pensionssparade och tjänster i en och samma bank. En bank kan också erbjuda en fördelaktig ränta om man samlar allt på ett ställe. Men Christina Sahlberg anser att du i så fall ska vara uppmärksam på om du faktiskt tjänar på det eller om du missar ett bättre bolån hos någon annan.

Rörligt eller bundet

Rörlig tremånadersränta eller bundet är en ständig fråga, som i grunden handlar om vad som känns tryggast.

– Nu ser det ut som att räntorna kommer att gå ned, och binder man på för många år kommer man troligtvis att betala för mycket. Rörligt har över tid varit bättre, men det vet man inte i framtiden. Bind på kortare tid om du vill binda och se till att du får bra rabatt.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt