Så mycket förlorar kvinnor på vabbande
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så mycket förlorar kvinnor på vabbande

Så

Kvinnor tar fortsatt ut mer föräldraledighet och vabbar oftare än män. Och deras frånvaro på jobbet kostar dem tusentals kronor varje månad. Det visar en ny rapport från Swedbank.

Enligt rapporten är kvinnors faktiska arbetstid 87 procent av männens. Och endast frånvaron på jobbet kostar kvinnor tusentals kronor i månaden.

– För en medianlön innebär det 3 300 kronor per månad i lön efter skatt som kvinnor får ut mindre, säger Madelén Falkenhäll.

– Och om man skulle fortsätta arbeta med den här skillnaden i arbetstid, så skulle det ge 1 500 kronor mindre i pension.

En kvinna som sparar tio procent av sin lön efter skatt i 25 år – har ett sparkapital på nästan 200 000 kronor mindre än männen, enligt rapporten. Endast utifrån att hon jobbar mindre.

Större ansvar för barnen

Och de främsta orsakerna till att kvinnor arbetar mindre – är för att de tar större ansvar för barnen och arbetar oftare deltid, menar Madelén Falkenhäll.

– Kvinnor tar fortsatt det stora ansvaret hemma, med allt från föräldradagar och vab-dagar.

Enligt siffror från Försäkringskassan tar kvinnor ut 69 procent av föräldradagarna och 61 procent av vab-dagarna.

Och i Swedbanks egna undersökning uppgav 57 procent av kvinnorna mellan 18–75 år att de arbetar eller har arbetat deltid, medan motsvarande siffra för männen var 44 procent.

I undersökningen svarade även hälften av kvinnorna att de tar större ansvar för barnen, och endast 12 procent av männen.

30 år innan kvinnor är ikapp

Rapporten visar även att det kommer ta nästan 30 år innan inkomsterna är jämställda.

– Det går åt rätt håll, men under de senaste åren har det stannat av i kvinnors förvärvsinkomst, säger Madelén Falkenhäll.

En förklaring till att det går långsamt tror hon kan vara att pappor i större utsträckning tog ut mer av föräldraledigheten, fram till 2018.

– Sedan dess har det stannat av där också. Och frånvaro från arbetsmarknaden gör ju att man halkar efter i löneutvecklingen.

– Men tidigare gjordes det också satsningar inom kvinnodominerade branscher, för att få upp lönerna. Det har inte gjorts de senaste åren.

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt