Så ska Saab fortsätta växa i världen – och samtidigt lyfta lönsamheten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Så ska Saab fortsätta växa i världen – och samtidigt lyfta lönsamheten

Så

Saabs vd Micael Johansson beskriver i en stor intervju med Privata Affärer företagets utveckling från att vara inriktat på svenska försvarsbehov till att bli en global spelare. Trots utmaningar på västerländska marknader, ser han en ljus framtid för Saab, särskilt med Sveriges Nato-medlemskap i åtanke.

  • Saab har gått från att vara ett svenskt bolag till en global aktör.
  • Utmaningar kvarstår på västerländska marknader, men framtiden ser ljus ut.
  • Saab investerar i ny teknologi för att stärka sin konkurrenskraft.

I en stor intervju med Privata Affärer förklarar Saabs vd Micael Johansson, som arbetat på företaget i 39 år, den resa bolaget gjort från svensk försvarsleverantör till en global aktör.

Från svenskt till globalt

Tidigare var majoriteten av företagets omsättning från Sverige, men idag kommer den största delen från internationella marknader.

Trots denna globala expansion har Saab haft svårt att etablera sig på vissa västerländska marknader. Ett exempel är förlusten av en stor order från Finland 2021, där amerikanska F 35-stridsflygplan valdes framför Saabs Gripen. Istället har Saab fokuserat på länder som Brasilien, Ungern, Thailand, Filippinerna och Colombia.

Teknologisk innovation och framtidsutsikter

För att stärka sin globala konkurrenskraft har Saab gjort flera strategiska förvärv inom teknologisektorn, inklusive drönarteknologi och artificiell intelligens. Ett exempel är det tyska AI-företaget Helsing, där Saab är delägare. Micael Johansson betonar vikten av att fortsätta investera i ny teknologi för att hålla jämna steg med den snabba innovationsutvecklingen.

Han ser också positivt på framtiden med Sveriges medlemskap i Nato, vilket kan stärka Saabs position på de västerländska marknaderna. "Vårt medlemskap i Nato innebär att man inte kan påstå att vi inte går att lita på långsiktigt som land eller som industri," säger han.

Investeringsstrategi och lönsamhet

För att öka företagets lönsamhet och konkurrenskraft arbetar Saab med att förbättra sin rörelsemarginal, som nyligen landade på 8,4 procent. Johansson poängterar att det är viktigt att växa företaget samtidigt som man ökar lönsamheten. "Vi ska över en period fram till och med 2027 växa det här bolaget med runt 15 procent i medel," säger han.

På Börskollen ser vi fram emot att följa Saabs fortsatta tillväxtresa och deras satsningar på nya teknologier. Med en stark ledning och strategiska investeringar har företaget potential att befästa sin position som en ledande aktör inom försvarsindustrin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt