Skatteverket tipsar: Så kan du spara pengar med rätt avdrag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skatteverket tipsar: Så kan du spara pengar med rätt avdrag

Skatteverket

Att göra rätt avdrag kan innebära stora besparingar vid en bostadsförsäljning. Mäklararvode och homestyling är exempel på ofta förbisedda avdrag. Skatteverkets expert Åsa Ekström delar sina bästa tips för att lyckas med deklarationen och få ut mesta möjliga av dina avdrag.

  • Omkring 224 000 personer kommer i år att deklarera för sin sålda bostad, vilket är nära 170 000 färre än 2023.
  • För de som har sålt en bostad finns det flera möjliga avdrag att göra.
  • Skatteverket erbjuder en hjälptjänst som kan värdera dina renoveringar och hjälpa till med avdragen.

Två typer av avdrag

I en artikel hos Dagens industri lyfter Åsa Ekström, deklarationssamordnare på Skatteverket, fram två typer av avdrag som kan vara svåra att skilja åt: grundförbättringar och förbättrande reparationer av bostaden. Hon betonar att det endast är materialkostnaderna och inköpta tjänster som är avdragsgilla, inte arbete man utfört själv.

Grundförbättringar innefattar exempelvis ändringar av planlösningen eller installation av nya apparater som en tvättmaskin. Förbättrande reparationer och underhåll omfattar åtgärder som att måla om väggar, slipa golv, byta ut köksskåp eller handfat. Dessa avdrag gäller ingrepp som förbättrat bostadens skick från när du först flyttade in.

Skatteverkets hjälptjänst och andra avdrag

Skatteverket tipsar också om sin hjälptjänst som kan hjälpa till att värdera dina renoveringar. Ekström förklarar att om du till exempel har bytt ut hela köket kan det räknas som både en grundförbättring och en förbättrande reparation.

Utöver detta finns det även flera andra avdrag du kan göra i samband med försäljningen, som fotografering, annonsutgifter, mäklararvode och homestyling. Det är även avdragsgillt att hyra inredningsmöbler för visningen.

Läs även: Privatekonomens bästa tips: 3 stora avdrag att se över i din deklaration

Glöm inte att spara kvitton

Åsa Ekström betonar vikten av att spara alla kvitton och fakturor. Om du har sålt en bostadsrätt kan du göra avdrag för kapitaltillskottet, det vill säga den del av bostadsrättsavgiften som går till att betala av föreningens lån.

2021 togs uppskovsräntan bort, vilket innebär att du slipper räntan på en uppskjuten vinstskatt om du investerar i en bostad inom en viss tid. Även här finns beräkningshjälp att få på Skatteverkets hemsida.

På Börskollen vill vi påminna om att det är viktigt att dubbelkolla att alla avdrag och uppgifter är korrekta, för att undvika onödiga skattebetalningar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt