Privatekonomens bästa tips: 3 stora avdrag att se över i din deklaration
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Privatekonomens bästa tips: 3 stora avdrag att se över i din deklaration

Privatekonomens

Deklarationssäsongen närmar sig och det finns en del saker som kan vara bra att ha koll på inför detta. Att deklarera kan kännas som en tråkig uppgift, men det kan även vara en möjlighet till en oväntad inkomst. Nordeas privatekonom Anders Stenkrona delar med sig av sina viktigaste tips att ha i åtanke när man deklarerar.

  • Skatteåterbäringen kan bli extra stor i år på grund av högre räntor.
  • Det kan vara värt att dubbelkolla uppgifterna i den automatiska deklarationen.
  • Anders tipsar om att kika extra noga på ränteavdrag, rot- och rutavdrag samt avdrag för installation av grön teknik.

Det kan det vara frestande att snabbt godkänna deklarationen eftersom det mesta räknas ut automatiskt. Men det kan finnas tusenlappar att tjäna på att se över alla uppgifter för att se till att de är optimala för just ditt hushåll.

"När jag får min skatteåterbäring känns det ungefär som att hitta en bortglömd hundralapp i fickan. Jag vet att det egentligen är jag som betalat för mycket skatt utan att få avkastning på mina pengar men om jag hade fått de pengarna löpande under året är risken stor att jag hade spenderat de pengarna", resonerar Anders.

Ränteavdrag som slår i taket kan delas på två

För många är just bolånet kanske det post som påverkar deklarationen mest. Ränteavdraget är 30 procent på maximalt 100 000 kronor och 21 procent på räntebetalningar över 100 000 kronor. Om du till exempel har ett lån på tre miljoner och en ränta på fyra procent så har du betalat 120 000 kronor i ränta under 2023. För det får du ett ränteavdrag på 30 000 kronor för 100 000 kronor i räntekostnader och 4 200 kronor för de resterade 20 000 kronor som du betalat i ränta.

"Om ni är två som är betalningsansvariga för lånet så kan ni registrera ränteutbetalningarna som 60 000 kronor var. 30 procent på 60 000 kronor blir 20 000 kronor var vilket innebär 40 000 kronor totalt. Det är ett rejält skatteavdrag för hushållet", tipsar istället Anders.

Läs även: Skatteverket lockar med snabb skatteåterbäring – men tänk på detta

Rot- och rutavdrag

Ett annat välutnyttjat avdrag är rot- och rutavdrag. Dessa räknas ihop och är maximalt 75 000 kronor per person där det ena avdraget (rot eller rut) är maximalt 50 000 kronor. Även här kan avdragen fördelas mellan dig och din partner, för att anpassa dem till er skattenivå.

Installation av grön teknik

Du kan få skattereduktion för tre installationer av så kallad grön teknik: nätanslutet solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktionen är som mest 50 000 kronor per person och år och fungerar som rot- och rutavdragen.

Läs också: Inför årets deklaration: Här granskar Skatteverket extra noga

Vi på Börskollen vill också påminna om att det är viktigt att inte ha för bråttom med att godkänna deklarationen. Det kan vara värt mycket pengar att kolla alla avdrag för just ditt hushåll. Kom ihåg, sista dag att lämna in är förrän den 2 maj, så länge du inte vill skynda på för att få ut din skatteåterbäring så snabbt som möjligt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt