Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skoda

Skoda dumpar priset på SUV:en - Billigare än Tesla Model Y

Skoda lanserar en uppgraderad version av sin elbil Enyaq, nu med fler förbättringar och ett lägre pris. Med denna sänkning blir instegsmodellen av Enyaq nu billigare än Tesla Model Y, vilket markant ökar dess konkurrenskraft på marknaden.

Efter att ha varit på marknaden i nästan tre år har Skoda gjort flera förbättringar på sin elbil Enyaq. Dessa omfattar bland annat ökad räckvidd och snabbare laddning. I ett svar på Teslas nyligen genomförda prissänkningar har Skoda nu sänkt priset på sin billigaste modell, nu kallad 85X, med 14 000 kronor. Det nya instegspriset ligger nu på 559 900 kronor, jämfört med det tidigare priset på 589 900 kronor.

Vi har även tidigare skrivit om prispressen som sker på elbilar just nu i sviterna av höjda räntor och inflation.

Förbättrad prestanda och ökad räckvidd

Den nya Enyaq-modellen har uppgraderats med fler hästkrafter, vilket ger förbättrad prestanda. I bakhjulsdrivet utförande har bilen nu 286 hästkrafter, jämfört med tidigare 204. Den fyrhjulsdrivna modellen RS har nu 340 hästkrafter. Vidare har räckvidden för instegsmodellen ökats till 56 mil, upp från tidigare 53,4 mil.

Nya Enyaq når Sverige nästa år

De första exemplaren av den uppgraderade Enyaq beräknas komma till Sverige i slutet av första kvartalet nästa år. Med sina förbättrade prestanda, ökade räckvidd och lägre pris, positionerar sig Skoda starkt i konkurrensen mot andra elbilar på marknaden, inte minst mot Tesla. Instegspriset för en Tesla Model Y idag är 574 170kr vilket gör Enyaq:en lite över 14000kr billigare i instegsversionen.

Vad tycker Top Gear om Skoda Enyaq?

Skoda ser och känns konventionell - du skulle inte förväxla en VW ID.4 med en vanlig bil, men det kan hända med en Enyaq - vilket kommer att glädja lika många som det gör folk besvikna.

Det finns få enklare elbilar att komma igång med än denna. Behaglig att köra, tillräckligt bekväm att åka i (även om den blir lite skakig på ojämna vägar), och beundransvärt snabb oavsett specifikation du väljer. Men vi skulle föreslå att undvika vRS-modellen, som inte riktigt lever upp till sina förväntningar.

Mer info: Top Gear testar Skoda Enyaq

Det är inget alltför flashigt med interiören, men den är logiskt utformad och erbjuder en 13-tums central pekskärm som är mycket mindre irriterande att använda än den som finns i VW ID.4. Den är också något längre (men kortare än Skodas egen Kodiaq), så den har en större bagageutrymme. Över 100 liter mer med alla säten nedfällda, vilket är något att uppmärksamma.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.