Skuggdirektion vill se oförändrad ränta i juni och sänkning i september
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Skuggdirektion vill se oförändrad ränta i juni och sänkning i september

Skuggdirektion

Dagens Industris Skuggdirektion rekommenderar att Riksbanken inte ändrar räntan i juni, men föreslår en sänkning i september. Enligt gruppen är utvecklingen i USA avgörande för framtida beslut. Handelsbankens och Länsförsäkringars ekonomer delar denna syn och pekar på tecken på inbromsning i USA och en lägre inflation än väntat.

  • Skuggdirektionen föreslår oförändrad ränta i juni.
  • Betydelsen av USA:s ekonomiska utveckling betonas.
  • Tecken på inbromsning och lägre inflation noteras.

Enligt en rapport från Dagens industri (Di) uppmanar deras Skuggdirektion Riksbanken att hålla räntan oförändrad i juni och istället överväga en sänkning i september. För mer information, se den fullständiga artikeln på Dagens Industri.

USA:s ekonomiska utveckling är avgörande

Skuggdirektionen anser att den ekonomiska utvecklingen i USA kommer att spela en central roll i Riksbankens framtida beslut. "Det börjar komma tecken på inbromsning i USA, i linje med vad jag trodde vid det förra mötet. Det ger en större trygghet", säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken och medlem i Skuggdirektionen.

Lägre inflation och positiva signaler från Federal Reserve

Anna Hammar, investeringschef på Länsförsäkringar och även hon medlem i Skuggdirektionen, påpekar att inflationen i maj var lägre än förväntat. "Beskedet från centralbanken Federal Reserve var också positivt. I princip skjuter de bara på räntesänkningarna. Men de lyfte bedömningen av vad styrräntan ska vara på lång sikt till 2,8 från 2,6 procent. Det är viktigt för diskussionen om den neutrala räntan som vi nog kommer att ha med oss hela den här räntesänkningscykeln", säger Hammar, enligt Di.

På Börskollen ser vi att dessa uttalanden kan påverka marknaden och det är viktigt att följa dessa utvecklingar noggrant. Riksbankens beslut kommer sannolikt att vara influerade av globala ekonomiska trender och inhemsk ekonomisk data.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt