Småsparare i riskzonen – Storägare får snart dumpa aktier för 3 miljarder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Småsparare i riskzonen – Storägare får snart dumpa aktier för 3 miljarder

Småsparare

Riskkapitalbolaget Altor och grundarparet till klädbolaget Revolution Race, Pernilla och Niclas Nyrensten, kan inom kort ha möjlighet att sälja av betydande aktieposter. Totalt är 53 miljoner aktier i spel, värda över 3,3 miljarder kronor. Di ställer sig frågan vilka konsekvenser detta får för övriga aktieägare.

  • Storägare i Revolution Race kan inom kort sälja av 53 miljoner aktier, värda över 3,3 miljarder kronor.
  • Altor sitter med trumf på hand och kan sälja aktier innan grundarparet Nyrensten får möjlighet.
  • Övriga aktieägare riskerar att få stå för notan då aktieåterköpsprogrammet inte fullföljts.

Revolution Race, med börsförkortningen RVRC, har haft en turbulent tid på börsen med snabba räntehöjningar och inflationsoro. Trots detta har aktien gjort en stark återhämtning det senaste året, med en kurs som har dubblats från tidigare bottennivåer.

Altor kan sälja före Nyrenstens

Storägarna Altor och Nyrenstens har tidigare visat att de inte är rädda för att sälja, och med aktiens återhämtning och det starka börsklimatet kan de vara frestade att göra det igen. Detta när inlåsningsklausuler, så kallade "lock-ups", löper ut, skriver Di i en granskning.

Altors lock-up löper ut den 7 maj, samma dag som nästa kvartalsrapport släpps. Nyrenstens lock-up löper dock ut först den 31 maj, vilket ger Altor nästan fyra veckor att sälja innan Nyrenstens har möjlighet. "Frågan är hur nöjt Altor är med att sitta i samma båt som ett grundarpar som helst av allt verkar vilja casha in", resonerar Di.

Storägarnas agerande kan skapa missnöje

Om storägarna väljer att sälja riskerar övriga aktieägare att få stå för notan. Revolution Race beslutade i februari att lansera ett återköpsprogram på 200 miljoner kronor, men hittills har endast aktier för 17 miljoner kronor återköpts.

"Varken Altor eller Nyrenstens har bevisat sig som storägare som tar hänsyn till minoritetsägarnas väl och ve, och risken är att de tar tillfället i akt för att dumpa en stor mängd aktier medan övriga aktieägare står för notan", avslutar man.

Vi på Börskollen följer utvecklingen med stor uppmärksamhet och kommer att rapportera om eventuella förändringar i ägarstrukturen hos Revolution Race.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Revolutionrace

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Revolutionrace

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt