Småsparare satsar på AI-jätten – nu kommer domen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Småsparare satsar på AI-jätten – nu kommer domen

Småsparare

Förväntningarna är extremt högt ställda inför chiputvecklaren Nvidias delårsrapport i kväll. Och svenska småsparare är med på tåget. Hos såväl Nordnet som Avanza är bolaget numera en av de mest ägda utländska aktierna.

I kväll är det dags för världens hetaste företag just nu att presentera kvartalssiffror. Nvidia som ridit på AI-vågen genom att utveckla de mest avancerade halvledarna har vuxit sig till tredje största bolaget på Wall Street, värderat till svindlande 2 300 miljarder dollar.

Med en kursutveckling på över 200 procent på ett år har aktien varit en strålande investering och även från svenskt småspararhåll har man hakat på.

Fjärde mest ägda aktien

Hos Avanza är aktien numera den sjätte mest ägda utländska med 37 000 ägare. Då har över 9 000 nya ägare tillkommit i år.

Hos konkurrenten Nordnet är bolaget den fjärde mest ägda amerikanska aktien, endast distanserad av Tesla, Apple och Microsoft efter en 60-procentig ökning av ägarna sedan årsskiftet.

Inför rapporten handlas nu aktien nära rekordnivån från i slutet av mars. I snitt förväntar sig analytiker intäkter om 24,6 miljarder dollar, i så fall en 242-procentig uppgång jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Kraftigt ökad vinst

Nettovinsten bedöms samtidigt öka från 2 till 12,8 miljarder dollar. Bolaget har nu vuxit sig så pass stort och viktigt att det ses som en avgörande faktor för hela börsutvecklingen. Skulle inte prognoserna skruvas upp kan det ge ett tydligt bakslag för hela börsutvecklingen, påpekar Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

"Gör man inte det kan det innebära en besvikelse som kan få aktien på fall, vilket skulle kunna ge ringar på vattnet. Nvidia har starkt bidragit till AI-racet som i sin tur har bidragit till att lyfta börshumöret som helhet", skriver hon.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt