Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

SteveFoto: Wikimedia Commons, Jesús Gorriti, CC BY-SA 2.0

Steve Ballmers förmögenhet - snart rikare än Bill Gates

Steve Ballmer, tidigare assistent till Bill Gates, klättrar snabbt uppåt på listan över världens rikaste personer och kan snart komma att överträffa sin tidigare chef och tillika Microsoft-grunden Gates i nettoförmögenhet.

Ballmers förmögenhet har växt med en uppskattade 29 miljarder dollar i år, vilket ger honom en total förmögenhet på cirka 115 miljarder dollar.

Ballmers plats på Bloombergs miljardärsindex är nu den nummer fem, bara 6 miljarder dollar bakom Gates som ligger på fjärde plats med 121 miljarder dollar. För tre månader sedan var skillnaden dock än större, 17 miljarder dollar.

Här är några miljardärer på listan som Ballmer har klättrat förbi enligt indexet:

  1. Elon Musk (193 miljarder dollar)
  2. Bernard Arnault (156 miljarder dollar)
  3. Jeff Bezos (156 miljarder dollar)
  4. Bill Gates (121 miljarder dollar)
  5. Steve Ballmer (115 miljarder dollar)
  6. Larry Ellison (114 miljarder dollar)
  7. Warren Buffett (111 miljarder dollar)
  8. Larry Page (110 miljarder dollar)
  9. Mark Zuckerberg (108 miljarder dollar)
  10. Sergey Brin (105 miljarder dollar)

Listan ändras löpande när förmögenheterna förändras

Från assistent till VD

Ballmer började på Microsoft 1980 som assistent till presidenten, men hade snarare rollen som affärschef. Ursprungligen förhandlade han fram en baslön på 50 000 dollar plus 10% av den vinsttillväxt han genererade. När hans vinstandel blev för stor, gick han med på att byta den mot en betydande aktieandel istället, enligt Forbes.

Ballmer, som var Gates betrodda rådgivare, klättrade uppåt i hierarkin och blev Microsofts VD år 2000. När han gick i pension från den rollen 2014, ägde han 333 miljoner aktier eller 4% av företaget, enligt myndighetsrapporter. Bloomberg antar att han har behållit de flesta av dessa aktier, vilket ger honom en post värd över 100 miljarder dollar idag, baserat på Microsofts aktuella aktiekurs. Han har troligen också samlat på sig flera miljarder dollar i utdelningar under åren.

Detta skriver Yahoo Finance om.

Ballmers investeringar i AI-boomen

Ballmers rikedom har blomstrat i år, delvis på grund av boomen inom artificiell intelligens, vilket har gynnat Microsofts aktiekurs. IT-jättens investering i ChatGPT och OpenAI i våras har väckt förhoppningar om att företaget kan utmana Google-ägaren Alphabets dominerande position inom internetsök. Detta har skickat upp Microsofts aktie med 38% under de senaste tio månaderna.

Om Microsoft

Microsoft är ett globalt IT-bolag. Bolaget utvecklar, designar och tillverkar ett brett utbud av programvaruprodukter, inklusive hård- och mjukvara, för den globala datamarknaden. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment, där störst specialisering återfinns inom utveckling av operativsystem och produktivitetsverktyg. Utöver erbjuds även diverse videospel. Microsoft grundades 1975 och har sitt huvudkontor i Redmond, Washington.

Läs mer: Sveriges och världens rikaste personer

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.