Stigande inflation – därför ska du inte oroa dig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Stigande inflation – därför ska du inte oroa dig

Stigande

Nu beräknas inflationen stiga igen. Läge för att vara orolig? Inte alls, bedömer en ekonom som TT har talat med. På onsdag är det dags igen, då redovisas inflationsutfallet för april månad av Statistiska centralbyrån (SCB).

På onsdag är det dags igen, då redovisas inflationsutfallet för april månad av Statistiska centralbyrån (SCB). Efter nedgången i mars väntas nu en mindre justering uppåt.

Handelsbanken spår att inflationen enligt KPIF-måttet, det vill säga där ändrade räntesatser på hushållens bostadslån har räknats bort, ska stiga till 2,4 procent på årsbasis och jämfört med 2,2 procent i april.

Det är visserligen fortsatt över Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent men samtidigt en lägre siffra än Riksbankens egna prognos, noterar Handelsbanken.

Det lilla inflationslyftet förklaras av vad som brukar kallas baseffekter, detta innebär konkret att vid samma tidpunkt förra året var energipriserna låga i april, nu har de i stället stabiliserats på en något högre nivå.

– Det kan ju förefalla för någon som ett bakslag men man ska nog se det som att det inte är en betydelsefull rörelse utan bara en lite knagglig väg neråt, säger Johan Löf, prognosansvarig och seniorekonom vid Handelsbanken till TT.

Sjunker marginellt

När det gäller KPI-inflationen, det mått som mera speglar prisförändringarna för hushållen, bedöms den sjunka marginellt, från 4,1 procent i årstakt i mars till 4,0 procent, bedömer Handelsbanken. Även det är under Riksbankens egna prognos (4,4 procent). När det gäller matpriser spår nu banken att månadssiffran ska visa på en oförändrad prisökningstakt, och som många andra ekonomer, spår man att de värsta prisökningarnas tid nu är förbi.

– Jo, jag delar den uppfattningen att det värsta är över vad gäller matpriser. Men här får man också komma ihåg att livsmedelspriser är en av de sakerna där vi skulle kunna få se överraskningar framöver.

– Vi pratar om en värld som är lite mer bräcklig just nu med mycket geopolitiska risker. Just livsmedelspriser är en komponent som skulle kunna vara känslig för det här.

Räntesänkningar på rad

I veckan meddelade Riksbanken att man sänker styrräntan från 4,00 till 3,75 procent. Det är nu den första i raden av räntesänkningar enligt bedömare. Handelsbanken håller fast vid sin prognos, det vill säga ytterligare två sänkningar under 2024 varav nästa sker i september medan under 2025 väntar ytterligare fyra sänkningar till 2,25 procent.

Tillfälliga inflationslyft kommer inte påverka den synen, påpekar Johan Löf.

– Nej, inte en enskild siffra och det handlar ju också om jag får rätt då en väldigt marginell uppgång jämfört med förra månaden. Det är ju ingen dramatik.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt