Stockholmsbörsen nära rekord
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Stockholmsbörsen nära rekord

Stockholmsbörsen

Uppgången på Stockholmsbörsen har varit bred och långvarig. Men är en ny rekordnivå inom räckhåll redan i år? Ja, tror två analytiker, frågan är bara när. Det hela tog fart i månadsskiftet oktober-november.

Det hela tog fart i månadsskiftet oktober-november. Därefter har uppgången bara fortsatt på aktiemarknaden.

Stockholmsbörsen är nu upp elva procent sedan årsskiftet, uppgången är inte oväntad, däremot är det överraskande hur stor den blivit sedan förra hösten, påpekar Karl Hedberg, aktiechef hos Carnegie Private Banking:

– Jag såg mera att vi skulle utmana högstanivåerna och sedan få en lugnare period men det har egentligen bara fortsatt sedan vi bröt igenom i februari, säger han till TT.

Han syftar då på det så kallade storbolagsindexet, OMXS30, som noterade nytt rekord i slutet av februari. Nu är det ytterst nära även för breda index, OMXS, vars rekordnivå uppnåddes i januari 2022. I nuläget är det bara 4-5 procents uppgång som krävs.

– Jag hade inte trott att vi skulle orka upp till de nivåerna men nu måste jag säga att det är inte fullt osannolikt att vi testar de nivåerna, jag tror inte det sker under sommarmånaderna utan under avslutningen av året, då sker det sista rycket, säger han.

Ökad värdering

Hans branschkollega, Swedbanks chefsstrateg Mattias Isaksson, spår också rekord under året, trots det faktum att värderingen på en rad bolag har lyft kraftigt där flera storbolag nu handlas på högstanivå.

– Det är väldigt sällan som värdering sätter stopp för en uppgång precis på samma sätt som en låg värdering sätter fart på en uppgång. Det ska vara ett nyhetsflöde som triggar det hela, säger han.

Sommarmånaderna är traditionellt sett mindre handelsintensiva, under hösten kommer sedan nyhetsfokus att skifta mot presidentvalet i USA.

Oberäkneliga alternativ

Donald Trump har redan utlovat kraftiga skattesänkningar men valets utgång för börsutvecklingen ska inte överdrivas, påpekar såväl Mattias Isaksson som Karl Hedberg.

– Normalt sett brukar det kunna ge extra skjuts och en viss påverkan på marknaden inför och under valet. Det kommer inte att ändra vår grundsyn till marknadsutvecklingen, säger Mattias Isaksson.

– Jag tror det får större påverkan innan valet då det inte finns en tydlig favorit. Du har två oberäkneliga alternativ, i Bidens fall om han kommer sitta hela perioden? När det gäller Trump vet man sedan förra mandatperioden att han är rätt oberäknelig, nu kan det också vara så att det Trump vill genomföra kan vara inflationsdrivande, då vägs det in i den negativa vågskålen, säger Karl Hedberg.

Fakta: Så har några ledande marknader utvecklats i år

Köpenhamn: 20 procent

Tokyo, Nikkei 225-index: 17 procent.

S&P 500: 11 procent.

Frankfurt: 12 procent.

Paris: 11 procent.

Oslo 9 procent.

London: 8 procent.

Kurserna avlästa under torsdagseftermiddagen.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt