Storbanken: positivt med ökad free float för Volvo Cars
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Storbanken: positivt med ökad free float för Volvo Cars

Storbanken:

Volvo Cars free float, det vill säga tillgängliga aktier, har ökat med tre procentenheter. Detta sker efter att huvudägaren Geely beslutat att sälja 100 miljoner aktier. Försäljningen är ett steg i rätt riktning, menar Handelsbankens analytiker Hampus Engellau.

Geelys försäljning påverkar Volvo Cars aktie

Geelys försäljning av aktier skedde under torsdagen, till priset av 37 kronor per aktie. Efter försäljningen noterades dock en nedgång på över 10 procent i Volvo Cars aktie, som vid 14-tiden låg på 36,48 kronor. Detta innebär att aktien hamnade under Geelys försäljningspris. Med försäljningen har Geelys ägande i Volvo Cars minskat från 82 procent till 79 procent.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

En större free float skulle gynna Volvo Cars

Hampus Engellau, analytiker hos Handelsbanken, menar att Volvo Cars, med tanke på företagets storlek och framtidsutsikter, skulle gynnas av en större free float. Han tror att en ökad free float skulle vara fördelaktigt för samtliga parter och uttrycker en önskan om att se free float stiga till mellan 40 och 45 procent.

Engellau påpekar att en låg free float kan hindra många portföljförvaltare från att äga aktien, trots att de skulle vilja det. Anledningen är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med aktier tillgängliga. Till exempel har Daimler Truck idag en free float på mellan 40 och 45 procent, något som Engellau anser vara ett föredöme.

Om Volvo Car

Volvo Car är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 104764st ägare hos Avanza samt 34094st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Daimler

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt