Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Storbanken:

Storbanken: positivt med ökad free float för Volvo Cars

Volvo Cars free float, det vill säga tillgängliga aktier, har ökat med tre procentenheter. Detta sker efter att huvudägaren Geely beslutat att sälja 100 miljoner aktier. Försäljningen är ett steg i rätt riktning, menar Handelsbankens analytiker Hampus Engellau.

Geelys försäljning påverkar Volvo Cars aktie

Geelys försäljning av aktier skedde under torsdagen, till priset av 37 kronor per aktie. Efter försäljningen noterades dock en nedgång på över 10 procent i Volvo Cars aktie, som vid 14-tiden låg på 36,48 kronor. Detta innebär att aktien hamnade under Geelys försäljningspris. Med försäljningen har Geelys ägande i Volvo Cars minskat från 82 procent till 79 procent.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

En större free float skulle gynna Volvo Cars

Hampus Engellau, analytiker hos Handelsbanken, menar att Volvo Cars, med tanke på företagets storlek och framtidsutsikter, skulle gynnas av en större free float. Han tror att en ökad free float skulle vara fördelaktigt för samtliga parter och uttrycker en önskan om att se free float stiga till mellan 40 och 45 procent.

Engellau påpekar att en låg free float kan hindra många portföljförvaltare från att äga aktien, trots att de skulle vilja det. Anledningen är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med aktier tillgängliga. Till exempel har Daimler Truck idag en free float på mellan 40 och 45 procent, något som Engellau anser vara ett föredöme.

Om Volvo Car

Volvo Car är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Sällanköpsvaror och aktien har 104764st ägare hos Avanza samt 34094st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Daimler

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.