"Styrkebesked från bomarknaden" – Skatteverkets bästa tips vid bostadsdeklaration
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

"Styrkebesked från bomarknaden" – Skatteverkets bästa tips vid bostadsdeklaration

Styrkebesked från bomarknaden

Enligt en ny rapport från Hemnet ser vi en ökad omsättning på bostadsmarknaden under årets första kvartal. Det såldes över 36 000 bostäder i Sverige, en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året. Har du nyligen sålt din bostad? Skatteverket delar med sig av sina tre bästa tips inför deklarationen!

  • Antalet sålda bostäder under första kvartalet ökade med 8 procent jämfört med samma period i fjol.
  • Omsättningen mätt i totalt försäljningsbelopp ökade med 11 procent jämfört med samma period förra året.
  • Skatteverket ger sina bästa tips till dig som ska deklarera en bostadsförsäljning.

"Styrkebesked för bostadsmarknaden"

Under det första kvartalet såldes det bostäder för 114 miljarder kronor, vilket representerar en volymmässig ökning med 11 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Denna ökning ses i stort sett över hela landet, med undantag för Blekinge och Kronoberg där den totala säljvolymen minskade jämfört med första kvartalet förra året. Största ökningen observerades i Jämtlands län, med en ökning på 36 procent i antalet sålda bostäder, rapporterar Hemnet.

"Att vi nu ser ett större antal försäljningar samtidigt som priserna stiger är ett styrkebesked för bostadsmarknaden. Dessutom tror allt fler köpare på stigande priser. Det senaste året har det varit svårt för köpare och säljare att mötas. Men nu när räntesänkningarna närmar sig vågar köparna agera i högre utsträckning. Man kan säga att säljarna fått medvind i den dragkamp mellan säljare och köpare som präglat marknaden det senaste året", säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar.

Råd från Skatteverket för deklaration av såld bostad

För de som sålt en bostad och ska deklarera detta finns det flera hjälptjänster tillgängliga. Skatteverket har en e-tjänst som är tillgänglig året runt, där alla uppgifter kan förberedas direkt efter försäljningen. Dessa uppgifter kan sedan hämtas till den digitala deklarationen när det är dags att deklarera.

Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket, ger också råd till de som ska deklarera en såld bostad. Hon understryker vikten av att skilja mellan grundförbättring och reparation och underhåll.

"Vid grundförbättringar går det att göra avdrag för hela utgiften. Vid reparationer och underhåll ges bara avdrag för kostnader de senaste fem åren före försäljningen", förklarar hon.

Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket, rekommenderar att deklarera digitalt. Risken för fel är sex gånger högre i pappersdeklarationer med bilagor än i motsvarande digitala deklarationer.

"Ofta är det helt onödiga fel, som summeringsfel eller att någon missar att föra över uppgifter i rätt rutor. Överföringar och summeringar sker automatiskt i e-tjänsten", förklarar hon.

Skatteverkets tre bästa tips

  1. Förbered alla uppgifter i god tid.
  2. Använd hjälptjänster för att göra avdragen på rätt sätt och beräkna möjlighet till uppskov.
  3. Deklarera digitalt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt