Svagt kvartal att vänta för Traton – men Scania en ljuspunkt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svagt kvartal att vänta för Traton – men Scania en ljuspunkt

Svagt

Fordonstillverkaren Traton förväntas rapportera en lägre orderingång för det andra kvartalet, enligt en analys från Citi. Samtidigt framhävs den svenska enheten Scania som en ljuspunkt inom koncernen, rapporterar Dagens Industri.

  • Citi förutspår svag orderingång för Traton i Q2
  • Scania ses som en positiv faktor med starka marginaler
  • Analytikerkåren kan ha underskattat förköp i Europa

Enligt en kommentar som Dagens Industri tagit del av, har Citi framfört att Traton kommer att rapportera en lägre orderingång för det andra kvartalet. Detta baseras på ett analytikersamtal som hölls under onsdagen där bolaget uttryckte oro över en svag orderingång.

Förväntad orderingång och analytikers syn

Citi tror att analytikerkåren har underskattat ett överhäng av förköp som gjorts i Europa, vilket kommer att påverka orderingången negativt även in i tredje kvartalet. "Vi tror att analytikerkåren underskattar ett överhäng av förköp som gjorts i Europa, som kommer sträcka sig in i Q3. Skenet kommer därför bedra om trenden i orderingången i Q2," skriver Citi i sin kommentar.

I en analys från den 7 juni konstaterar Citi att deras förväntningar ligger 5 procent under konsensus, med en förväntad orderingång om 66 072 enheter. Detta innebär att Traton kan komma att leverera siffror som är under vad marknaden förväntar sig.

Scania som ljuspunkt

Trots de negativa utsikterna för Traton som helhet, pekar Citi ut Scania som en positiv del av verksamheten. Framförallt är det marginalerna inom Scania som lyfts fram som särskilt starka. Detta kan ge en viss balans i bolagets övergripande resultat för det andra kvartalet.

På Börskollen delar vi synen att Scanias prestation kan vara en viktig faktor för att mildra de negativa effekterna av en svagare orderingång i Traton. Det återstår dock att se hur marknaden kommer att reagera på de kommande rapporterna.

Börskollen om Traton

Traton är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern 8TRA på Large Cap. Traton verkar inom sektorn Industri och aktien har 14196 st ägare hos Avanza samt 2444 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Traton verkar inom fordonsindustrin, med en särskild inriktning på att tillverka och utveckla tunga lastbilar för industriella ändamål. Företagets lastbilar marknadsförs under flera olika varumärken, där de mest välkända är Scania, MAN och RIO. Traton har en global verksamhet, med betydande närvaro i både Europa och Asien. Företagets huvudkontor är beläget i München.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Traton, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Traton

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt