Svensk debut lockar hundratusentals rymdbönder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Svensk debut lockar hundratusentals rymdbönder

Svensk

Den lilla Skövdestudion Frame Break skrev avtal med Microsoft och nu släpps debutspelet "Lightyear frontier" på techjättens prenumerationstjänst. - Det har känts som att man har hållit andan i fyra år, säger vd Joakim Kopriva Hedström.

Det råder ett koncentrerat lugn i Frame Breaks lokaler, med utsikt över Skövde. Deras "Lightyear frontier", ett spel om att bli jordbrukare i jätterobot på en främmande planet, har precis släppts. På skärtorsdagen meddelades att 700 000 spelare hittills provat på rymdbondelivet.

– Det är väldigt svårt att tänka sig, säger Joakim Kopriva Hedström, om att hundratusentals spelar bolagets spel.

"Sprängde förväntningarna"

Frame Break är, likt många andra små spelföretag i Skövde, sprunget ur stadens högskoleutbildning. Kopriva Hedström och två andra studenter stannade kvar, fick hjälp av Skövdes inkubator, och blev så småningom uppköpta av Embracer-ägda Amplifier Invest. Om man bortser från ett litet mobilspel "som ingen någonsin har hört talas om" är Lightyear Frontier bolagets debut.

Till skillnad från de flesta andra unga spelbolag fick Frame Break kontakt med Microsoft, som lockade in bolaget i sin indiesatsning. Därmed fick bolaget med en första trailer i en Xbox-presentation, och en del mål sattes upp om bland annat uppmärksamhet.

– Vi sprängde helt våra förväntningar, vilket ändrade vårt perspektiv och även Microsofts perspektiv på vad vi hade på gång, säger Joakim Kopriva Hedström.

Microsoft erbjöd ett lukrativt avtal för att "Lightyear frontier" skulle släppas dag ett på prenumerationstjänsten Game Pass, ett slags Netflix för spel.

Fler vågar testa

"Lightyear frontier" är släppt i en tidig utgåva, så kallad early access. Det innebär att spelet inte riktigt är färdigt, och att återkopplingen från spelarna ska kunna påverka hur spelet utvecklas till släpp.

Att spelet ingår för prenumeranterna gör att många fler är beredda att testa. Sedan släppet har spelets kanal på sociala medier-plattformen Discord svämmat över av rapporter om buggar och synpunkter. Frame Break försöker att vara öppna och involvera spelarna i processen.

– Men vi kan inte bara sitta och prata med folk heller, utan det blir den här avvägningen mellan att kommunicera och faktiskt agera, säger han.

Framtiden ser ljus ut för studion, men sämre för den svenska spelindustrin i stort, som inte går opåverkad genom den globala nedgången med massuppsägningar, tycker Joakim Kopriva Hedström.

Han skulle vilja se någon slags bidrag för att nystartade studios ska kunna hålla sig flytande.

– Det statligt stödet är nästintill inget. Det känns som en stor miss. Vi har talang nu som drivs ur industrin för de hittar inget just nu.

Fakta: Frame Break

Spelsstudion Frame Break har sitt kontor i Skövde, och grundades av trion Joakim Kopriva Hedström, Jack Lindgren and Cornelis Westin 2020, som tidigare gått på spelutbildningen vid Högskolan i Skövde.

I dag ägs bolaget av Amplifier Game Invest, som i sin tur är en del av Embracer. I dag har man 16 anställda.

Debuttiteln "Lightyear frontier" släpptes den 19 mars till Game Pass på pc och Xbox.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt