Svensk export av läkemedel till Ryssland rusar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Svensk export av läkemedel till Ryssland rusar

Svensk

Exporten av läkemedel från Sverige till Ryssland ökade återigen kraftigt i fjol. Det gäller både färdiga piller och ingredienser för läkemedelstillverkning, visar nya siffror från Kommerskollegium.

Totalt sett är det inte mycket kvar av svensk export till Ryssland sedan landet gick till fullskalig attack mot Ukraina februari 2022.

Med ett undantag – läkemedel.

Under fjolåret exporterade svenska läkemedelsföretag produkter till Ryssland till ett sammanlagt värde av nästan nio miljarder kronor. Det är omkring 50 procent mer än 2022 som redan det året hade ökat med över 100 procent jämfört med 2021, alltså innan krigsutbrottet. På två år har alltså exporten av läkemedelsrelaterade varor gått från drygt 2,7 miljarder till närmare nio miljarder kronor.

– Man kan säga att 95 procent av exporten till Ryssland består av läkemedel eller saker man gör läkemedel av, säger Petter Stålenheim, expert på handelsstatistik på Kommerskollegium.

Astra Zeneca

Läkemedel är dock ingen varugrupp som det finns sanktioner kring, av humanitära skäl.

Men det är uppenbart känsliga uppgifter. Att bli förknippad med stora ryska affärer vill inget företag.

Att det är Astra Zeneca som står för den stora merparten, rapporterade bland andra Sveriges Radio för ett år sedan utan att ange några källor. Det är uppgifter som en person inom läkemedelsbranschen, som vill vara anonym, i stort sett bekräftar för TT.

Den brittisk-svenska medicinjätten har också tillverkning i Ryssland, vilket till viss del kan förklara export av ingredienser till läkemedelstillverkning.

Vill inte kommentera

Astra Zeneca vill inte svara på frågor om försäljning på olika marknader, och svarar bara skriftligt. Och varför exporten ökat så kraftigt är oklart, möjligtvis för att det blivit svårare för rysk läkemedelsindustri att få fram mediciner, men också att andra företag dragit sig ur.

"Många patienter förlitar sig på livsviktiga läkemedel och det är avgörande att medicinska leveranskedjor fortsätter att fungera så att hälso- och sjukvårdssystem kan tillhandahålla nödvändig vård", skriver Karl-Johan Karlsson, presschef på Astra Zeneca i Sverige, till TT.

Branschföretagens organisation, Lif, säger sig inte heller veta någonting alls om siffrorna, varför exporten till Ryssland trefaldigats på två år.

Import av gas

Den totala importen från Ryssland till Sverige har samtidigt nästan stannat av helt, utom på en produkt, rysk gas.

I fjol landade den samlade importen på 503 miljoner kronor, jämfört med 7,9 miljarder 2022. Av fjolårets import stod flytande naturgas för den absoluta merparten, 392 miljoner kronor, 40 miljoner mer än året före.

Fakta: Svensk export till Ryssland

Total svensk export till Ryssland 2023, 9,5 miljarder kronor.

Av detta stod medicinska, farmaceutiska produkter för 5,1 miljarder kronor. Organiska föreningar, nukleinsyror (produkter för läkemedelstillverkning), 3,8 miljarder kronor.

2022 uppgick den totala exporten till 10,3 miljarder kronor.

Varav medicinska, farmaceutiska produkter svarade för 3,3 miljarder kronor. Organiska föreningar, nukleinsyror (produkter för läkemedelstillverkning), 2,5 miljarder kronor.

Källa: Kommerskollegium

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AstraZeneca

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt