Svenskarna vill se sänkt ränta imorgon – anledningen är inte den man tror
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Svenskarna vill se sänkt ränta imorgon – anledningen är inte den man tror

Svenskarna

En ny undersökning från SBAB visar att åtta av tio bostadsägare önskar en sänkning av styrräntan i maj. Skälet är inte främst personliga ekonomiska skäl, utan rädsla för en fördjupad lågkonjunktur och ökad arbetslöshet. Dessutom tror många att vi redan har nått, eller snart når, inflationsmålet.

  • 8 av 10 bostadsägare vill se en sänkning av styrräntan i maj för att motverka lågkonjunktur och stigande arbetslöshet, enligt SBAB:s undersökning.
  • Om räntan sänks och räntekostnaderna minskar, skulle 70 procent av bostadsägarna spara pengarna, medan 16 procent skulle amortera mer.
  • En fjärdedel av bostadsägarna är oroliga över sin ekonomi och tror att de kommer att behöva använda sina sparpengar för att betala räntor i sommar.

Undersökningen, som benämns "Boägartempen", omfattade 1 000 personer som äger sina boenden. Av dessa uppger endast 16 procent att Riksbanken bör sänka räntan för att räntekostnaderna är höga.

Två av tio bostadsägare tycker dock inte att räntan bör sänkas i maj, främst på grund av rädsla för ökad inflation och en svagare krona. En fjärdedel av dessa är oroliga att en sänkning skulle leda till ökad skuldsättning bland hushållen.

Bostadsägares förväntningar på Riksbanken

Enligt undersökningen tror nio av tio bostadsägare att styrräntan kommer att sänkas under året. Fyra av tio tror att sänkningen kommer att ske i maj, medan tre av tio tror att det kommer att ske i juni.

Bostadsägarnas förväntningar på Riksbanken är dock inte i linje med vad de anser att Riksbanken borde göra.

8 av 10 tycker att räntan borde sänkas i maj men bara hälften så många tror att det kommer att ske då. - Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB

Förhållningssätt till sänkt ränta

Om räntan skulle sänkas och räntekostnaderna minskar, uppger 70 procent av bostadsägarna att de skulle spara pengarna. Ytterligare 16 procent skulle använda dem för att amortera.

Endast 6 procent uppger att de skulle öka sin konsumtion. Linda hasselvik säger:

Bostadsägarna tycks ha dragit lärdom av de senaste åren som för många varit väldigt tuffa rent ekonomiskt. Om räntekostnaderna nu minskar så är det sparande och amortering som står i fokus, inte ökad konsumtion

Avslutningsvis påpekar vi på Börskollen att det finns en betydande grupp bostadsägare som upplever att deras ekonomi är sämre idag jämfört med för sex månader sedan. En fjärdedel av dessa är oroliga över att de inte kommer att klara sina månatliga utgifter och att de kommer att behöva ta av sina sparpengar för att betala räntor i sommar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt