Svenskt Näringsliv: Kortad arbetsvecka blir dyrt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Svenskt Näringsliv: Kortad arbetsvecka blir dyrt

Svenskt

Att införa kortare arbetsvecka i Sverige skulle leda till högre skatter och sämre tillgänglighet för vården, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt.

Om Sverige inför 35-timmarsvecka skulle det innebära ett produktionsbortfall på åtta procent, samtidigt som BNP skulle sänkas med 500 miljarder per år, skriver Mattias Dahl och Karin Johansson från Svenskt Näringsliv.

Samtidigt skulle en generell arbetstidsförkortning skapa stora bemanningsproblem i välfärdssektorn. Tillgängligheten i bland annat sjukvård, äldrevård och barnomsorg skulle behöva minska med åtta procent, enligt skribenterna.

Tidigare i veckan gick Vårdförbundet ut i blockad där de bland annat ställer krav på kortare arbetstid och att övertid inte ska vara en del av planeringen av verksamheten.

Samtidigt har Socialdemokraterna meddelat att de ska lägga fram förslag om kortare arbetstid. Även LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson har sagt att LO borde driva frågan om arbetstidsförkortning.

Men att gå ner i arbetstid generellt i Sverige skulle få för stora konsekvenser eftersom det redan i dag råder brist på bland annat vårdpersonal och lärare, anser Svenskt Näringsliv.

"Det är svårt att tro att en så kraftig försämring av den offentliga servicen skulle accepteras av medborgarna. För att upprätthålla den offentliga verksamheten på dagens nivå skulle det krävas skattehöjningar."

Källa: Moa Persson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt