Sverige i täten när båtlivet elektrifieras
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Sverige i täten när båtlivet elektrifieras

Sverige

Två svenska företag leder den internationella utvecklingen av elbåtar, men marknaden står inför flera utmaningar. För den som vill investera i en elbåt finns mycket att överväga – allt från höga kostnader till osäkerhet om framtida värde. Det konstaterar Privata Affärer i en genomgång av elbåtsmarknaden.

  • Två svenska företag, Candela och X Shore, leder utvecklingen av elbåtar.
  • Marknaden präglas av höga kostnader och osäkerhet kring andrahandsvärde.
  • Leasing kan vara ett attraktivt alternativ för att minska risken.

Två Stockholmsbaserade teknikbolag, Candela och X Shore, går i bräschen för utvecklingen av elbåtar. Candela fokuserar på bärplansteknik medan X Shore använder mer traditionella skrov och framdrift. Dessa företag har bidragit till en snabb utveckling inom området, men står inför olika vägskäl. Candela siktar på persontransporter i storstäder medan X Shore riktar sig mot vanliga båtägare, rapporterar Privata Affärer.

Flera aktörer på marknaden

Det finns dock flera andra företag som satsar på elbåtar. Motortillverkare erbjuder nu både utombordare och inombordsmotorer i olika prisklasser. Traditionella båttillverkare har också börjat inkludera el- eller hybriddrift i sina sortiment. Dock väljer få kunder eldrift på grund av höga kostnader och osäkerhet kring framtida värde.

Leasing som ett alternativ

Brandt Båt är ett av de företag som marknadsför elbåtar mest aktivt, särskilt X Shore. Leo Ekbom, marknadschef på Brandt Båt, säger till Privata Affärer att de ser ett stort intresse för den nya modellen X Shore 1. De erbjuder både båtlån och leasing, där service och underhåll ingår i månadskostnaden. Ekbom menar att leasing kan vara en bra tröskelsänkare för att öka mängden elbåtar på marknaden.

Framtidens elbåtar

Elbåtstillverkarna står inför utmaningar som förseningar och tekniska samt ekonomiska hinder. Samtidigt finns det en stark tro på att utsläppsfria fritidsbåtar är framtiden. Enligt Mikael Mahlberg, PR- och kommunikationschef på Candela, är fokus nu på att utveckla både fritidsbåtar och mindre passagerarfärjor. Han påpekar också att det finns två typer av elbåtar som fungerar väl: långsamma snipor och snabba bärplansbåtar.

Vi på Börskollen ser att den svenska marknaden för elbåtar är under snabb utveckling, men det finns många aspekter att överväga för potentiella köpare. Kanske är leasing vägen framåt för att minska riskerna och samtidigt njuta av en hållbar båtlivsstil.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om X Shore

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien X Shore

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt